Jak vidí svět barvoslepý? Podívejte se na srovnání s realitou

S tzv. daltonismem vypadá zahrada rudých růží jako v historickém filmu.
Zdroj: Youtube.com/Pixabay.com
Balonky očima zdravého člověka...... a očima barvoslepého. Chybí schopnost vidět zelenou a červenou.Růže tak, jak je vidí většina populace...... a jak člověk, co nedokáže identifikovat červené odstíny.+ 6 fotek+ 7 fotek

Červená, nebo růžová? O odstínech se s muži přeme často. A výměna názorů většinou skončí hláškou „tak jsem asi barvoslepej“. Co když má ale váš muž pravdu? A jak barvoslepí skutečně vidí svět?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 09. 11. 2016 08:17

Nebylo by to nic překvapivého, kdybyste museli dát manželovi za pravdu. Muže totiž barvoslepost postihuje častěji než ženy – poruchou barvocitu trpí 1 z 12 mužů a 1 z 200 žen. Na svých stránkách to uvádí nezisková organizace Color Blind Awareness. Mnoho lidí však o své poruše ani neví.

Odhalit ji lze několika způsoby. Třeba když se vás někdo zeptá, proč jste oblečeni pestrobarevně jako klaun. Ale existují mnohem důstojnější a důvěryhodnější způsoby, stojí ve videu z dílny Mind Warehouse.

Udělejte si test barvosleposti

Ještě než se pustíme do jejich představení i srovnání, jak vidí svět barvoslepý a jak člověk bez poruchy barvocitu, vyjasníme si pojmy. Barvoslepost totiž není porucha jedné skupiny projevů. Existuje hned několik forem.

Nejběžnější z nich je tzv. daltonismus, tedy neschopnost rozeznat červenou a zelenou. Nese jméno po Johnu Daltonovi, který svou barvoslepost objevil ve 26 letech, když náhodou zjistil, že jeho šedá bunda je ve skutečnosti tmavě červená. Svou poruchu posléze vědecky zkoumal.

Škála anomálií barevného vidění je ale širší – zatímco někomu činí potíž rozlišit červenou nebo fialovou, jiný je omezen pouze na černou a bílou (tzv. monochromatické vidění nebo úplná barvoslepost).

Youtube.com/Pixabay.com

Aby oční lékaři poruchu identifikovali, používají tzv. Ishiharův test, který nejspíš znáte – hledáte barevná čísla v záplavě teček. Pro připomenutí přikládáme obrázek (viz výše). Pokud jste na obrázku vlevo našli číslo „9“, máte zrak v nejlepším pořádku. Vidíte číslo „5“? Červená a zelená ve vašem vizuálním světě neexistují.

Někteří lidé mají dokonce problém se žlutou a modrou. Barvoslepí ale zřejmě nejsou, zvlášť pokud prospěli v Ishiharově testu. Pro stoprocentní jistotu se ale doporučuje návštěva očního lékaře.

Jeho královská (barvoslepá) Výsost

Problematika barvosleposti je pro mnoho lidí atraktivní, zdá se. Jen dva dny po zveřejnění se na video od Mind Warehouse podívalo více než 8 milionů lidí. Pro ty je tu řada dalších webů zaměřených na tuto poruchu. Zkuste například stránku Colorblindness.com. Nahrajte libovolnou fotku a podívejte se, jak by ji viděl barvoslepý. Dokonce si zde můžete zvolit různé formy barvosleposti.

Řadíte-li se k pacientům, netřeba klesat na mysli. Díru do světa udělalo mnoho barvoslepých lidí. Zmiňme například bývalého amerického prezidenta Billa Clintona, režiséra Christophera Nolana, prince Williama nebo spisovatele Marka Twaina.

Podívejte se do galerie na fotky zrakem barvoslepého a zdravého člověka.

Zdroj: The Huffington Post / Mind Warehouse

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články