Slavný malíř Pablo Picasso: Byl milionář, přesto se nechal živit. Celý život střežil velké tajemství

Pablo Picasso
Zdroj: Česká televize

Pablo Picasso patří bezesporu mezi nejslavnější malíře světa. Ceny za jeho obrazy dosahují v aukcích sta milionů dolarů. Jaký byl ale v soukromí? Užíval si svého bohatství, nebo byl škrt? A jaké tajemství střežil po celý svůj život?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 10. 2020 13:00

Pablo Ruiz Picasso se narodil 25. října 1881 ve Španělsku. Patří mezi jedny z nejvýznamnějších osobností dvacátého století. Za svého života měl vytvořit více než 13 000 obrazů a 34 000 ilustrací. Byl aktivním členem komunistické strany.

Musel si topit svými obrazy

Pablo byl od mala vedený k umění, většinu malířských technik ho naučil jeho otec. Původně měl záměr studovat na akademii, jenomže si nerozuměl s tamějšími profesory. Oblast jeho zájmu se soustředila hlavně na abstrakci, zatímco v kurzu byl spíše realismus.

Přestože byl zcela bez finančních prostředků, rozhodl se odcestovat do Paříže, coby centra umění. Tam se seznámil s básníkem Maxem Jacobem, se kterým sdílel byt. Oba byli chudými umělci, a když jim došly všechny peníze, museli pro přežití obětovat nejvyšší cenu. Tedy hlavně Picasso. Aby se alespoň trochu ohřáli, pálili v kamnech malířovy obrazy.

Záleželo na stavu konta

Pablo Picasso dostál své pověsti umělce a žil skutečně bohémským životem. Tátu od rodiny byste v něm hledali marně. Pokud měl možnost, přešel vždy k bohatší ženě. Jeho partnerky s ním však nebyly vůbec šťastné. Zálety byly u Picassa na každodenním pořádku.

Dokonce měl svého času i vztah s nezletilou dívkou. Nechtěl se však rozvést se současnou manželkou, protože by přišel o polovinu majetku. Tento fakt ovšem působí velmi úsměvně, neboť sám prodával své obrazy za miliony.

Umělecká povaha se odvíjela i v jeho politických názorech. Byl zarytým pacifistou, na druhou stranu se stal oddaným stoupencem komunismu. Jenomže udělal pěknou botu, soudruhům se totiž nelíbilo, jak zpodobnil vůdce Stalina. Ve straně ale vytrval až do smrti.

Tajemství odhaleno

Poměr s Marií-Thérese Walter se dařil malíři tajit tak dobře, že o něm nevěděli ani jeho nejlepší přátelé. Picasso vše zamlčel hlavně proto, že šlo o nezletilou dívku, a také z obavy, jak by na to zareagovala jeho manželka Olga. Ostatně ani Marie nechtěla trhat rádoby dokonalé manželství.

Jejich vztah nezůstal bez následků. Když se jim narodila Maja, nastal konec nevyhnutelného. Po osmi letech od narození dítěte vyšla pravda najevo. Ale ani narození potomka nevyvolalo u Pabla touhu po domově. Brzy se začal zajímat o jinou ženu - Doru Maarovou. Marie jeho rozhodnutí kupodivu respektovala a odstěhovala se na venkov.

Zdroje informací: Wikipedia.cz: Pablo Picasso

Česká televize: Tajemný Picasso

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články