Výročí narození Isabely Kastilské: Sama si vybrala ženicha a podporovala jistého podivína. Jmenoval se Kryštof Kolumbus

Isabela Kastilská byla kastilská a aragonská královna.
Zdroj: Wikimedia Commons/Public Domain
Isabela Kastilská byla kastilská a aragonská královna.Narodila se jako dcera královského páru Jana II. Kastilského a Isabely Portugalské. Když byla Isabela ještě velice malá, zemřel jí otec a na trůn nastoupil její nevlastní bratr Jindřich.Jindřich královnu-vdovu i s dětmi okamžitě deportoval do vyhnanství. Isabela se po čase znovu na dvůr vrátila a dokonce měla na tehdejšího vladaře patrný vliv. Podařilo se jí Jindřicha přesvědčit, aby ji jmenoval svou následnicí.Později si také chtěla vybrat ženicha. I když Jindřich odmítal, Isabela si zvolila o rok mladšího Ferdinanda, budoucího vladaře Aragonska, kterého si ve svých osmnácti letech opravdu vzala.+ 1 fotka+ 2 fotky

Kastilská a aragonská královna neměla snadné dětství. Když byla malá, zemřel jí otec a na trůn nastoupil jeho nevlastní bratr Jindřich, který ji i s matkou poslal do vyhnanství. Isabela se však po čase k dvoru opět vrátila a po jejích machinacích nezůstal kámen na kameni.

Petra Járková
Petra Járková 22. 04. 2020 08:00

Isabela po návratu z vyhnanství přesvědčila svého strýce Jindřicha, aby ji jmenoval svou následovnicí. Nakonec si sama zvolila i ženicha, což bylo na tu dobu něco neslýchaného.

Isabela a Ferdinand

Los padl na o rok mladšího Ferdinanda, který měl za pár let vládnout Aragonsku a Isabela si ho ve svých osmnácti letech opravdu vzala za muže. Pár spolu zplodil pět dětí. Čtyři dcery a jednoho syna, který však zemřel ve svých jednadvaceti letech a nemohl tak usednout po svých rodičích právoplatně na trůn.

Jednotný španělský stát

Manželé spojením svých dvou království vytvořili jednotný španělský stát. A nakonec se jim po dlouhém dobývání podařilo získat i španělské části Iberského poloostrova.

Inkvizice

V září roku 1480 manželé podepsali v Seville zákon, díky němuž byla ve Španělsku zavedena inkvizice. Ta byla namířena především proti konvertitům.

Podpora Kryštofa Kolumba

Isabela ukázala svou nebojácnost a odhodlanost, když začala podporovat podivína, který se na základě svých propočtů rozhodl, že dopluje do Indie. Nebyl jím nikdo jiný než Kryštof Kolumbus. Nakonec přesvědčila i manžela a Kolumbovi dali dostatečné množství finančních prostředků k cestě. Ten se na ni vypravil a roku 1492 objevil Ameriku. Tento objev pak dopomohl vzniku španělské koloniální říše na území Střední a Jižní Ameriky.

Příliv peněz

Díky velkému přílivu peněz z Ameriky a novému obchodu se zlatem se ze Španělska stala velmoc. Tento čas se dokonce nazýval zlatým věkem vzdělanosti a kultury.

Další konflikty

Pár spokojeně žil do roku 1500, než došlo k dalším konfliktům. Tentokrát docházelo ke přím mezi Ferdinandem a francouzským králem Ludvíkem XII. o Neapolské království. Válka nakonec skončila Granadským mírem o čtyři roky později. V tom roce se Ferdinand nechal korunovat neapolským králem a ze Španělska se stala jedna z nejsilnějších zemí Evropy.

Královská kaple

Isabela Kastilská zemřela 26. listopadu 1504 v Medině del Campo a je pohřbena v granadské Královské kapli po boku milovaného Ferdinanda, který ji přežil o dvanáct let.

NA ISABELU KASTILSKOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články