Lech Walesa: Z Ruska jsme neměli strach, řekl bývalý disident a polský prezident

Lech Walesa
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Lech Walesa byl disidentem, vůdčí osobnosti odborů a politické strany Solidarita. Mezi roky 1990-95 byl prezidentem Polské republiky. Vše začalo v gdaňských loděnicích.
Poté, co vláda umožnila vznik odborů, byl Walesa na jedenáct měsíců zbaven svobody.
Po propuštění se vrátil zpět do loděnic. V té době získal Nobelovu cenu za mír.
Solidarita vyhrála volby v roce 1989.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Lech Walesa slaví 77. narozeniny. Ač se Ruska nikdy nebál, měl na krku obvinění ze spolupráce s komunistickým režimem. Přesto ve svém životě ničeho nelituje. A na Václava Havla nahlíží jako na neohroženého a velmi inteligentního hrdinu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 09. 2020 08:00

Lech Walesa se narodil 29. 9. 1943 v Popowě. Je to polský politik, zakladatel nezávislých odborů Solidarita a aktivista za lidská práva. V letech 1990-1995 byl prezidentem Polské republiky. Má osm potomků, čtyři syny a čtyři dcery.

Mladý, ale hluboce věřící odborář

Lech Walesa se narodil do rodiny tesaře a ženy v domácnosti. Již odmala byl vychováván v katolické víře, ke které se hlásí dodnes. Jak sám kdysi řekl, právě víra mu pomohla překonat nejtěžší chvíle jeho života, zejména v období založení Solidarity.

Do loděnic v Gdaňsku, kde hnutí vzniklo, se dostal v roce 1970, a to jako elektromechanik. Dlouho se však v tomto zaměstnání neohřál. O šest let později ho vyhodili právě kvůli protestům proti komunistickému režimu. O dva roky později se mu podařilo dostat do ilegální odborové organizace, jejímž členem byl, mimo jiné, i Lech Kaczynski, jenž byl také polským prezidentem. Zemřel tragicky v roce 2010 při letecké havárii u Smolenska.

Solidarita a Nobelova cena

V srpnu roku 1980, kdy započaly v loděnicích první protesty, byl Walesa v jejich středu. Právě tehdy se zrodil politický lídr. Poté, co vláda ustoupila a umožnila založit odborové organizace, stal se z něj předák. O necelý rok později byl ale zatčen. Propuštěn byl po 11 měsících, pak se vrátil zpět do loděnic. Opět jako elektromechanik.

V té době byl nominován na Nobelovu cenu míru. Do Osla se ale nakonec raději vydala jeho manželka. Walesa měl totiž obavy, že by jej už nemuseli pustit zpátky do Polska. V roce 1988 byla znovu vyhlášena stávka. Vláda nakonec po dlouhém jednání ustoupila a umožnila udělat ze Solidarity první nekomunistickou stranu v zemi.

Vyhrané volby a prezidentský úřad

Po vyhraných volbách v roce 1989 dostal Walesa volnou ruku k tomu, aby začal s přestavbou polského státu. Teoreticky se stále jednalo o komunistickou zemi, strana však činila další a další demokratické ústupky. V listopadu došlo k úplně prvnímu setkání nové vlády s USA. 9. 12. 1990 vyhrál Walesa prezidentské volby. V úřadu setrval pět let. Jelikož byl neúnavným kritikem všeho, co se mu nelíbilo, docházelo každý rok k výměně vlády.

Ale i tohoto bojovníka za svobodu se dotkla jedna kontroverze. Měl být spolupracovníkem polské tajné policie pod krycím jménem Bolek. Prezident toto obvinění nejprve odmítal, poté se přiznal s tím, že mělo jít jen o “fiktivní” spolupráci. “Za vším stojí můj dlouholetý spor s šéfem strany Právo a spravedlnost Jaroslawem Kaczynskim,” řekla bývalá hlava státu.

Ničeho nelituji

Proč padl v Polsku komunismus o něco dříve než v Česku? Walesa se nechal slyšet, že se jednoduše Rusů nebáli tak jako ostatní státy. Ničeho nelituje a Václava Havla vždy považoval za stejně odvážného, a hlavně velmi inteligentního člověka.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Lech Walesa

Kniha Cesta k pravdě, Lech Walesa

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články