Eliška Hašková-Coolidge radila pěti americkým prezidentům. Do Bílého domu se dostala náhodou

Eliška Hašková Coolidge, bývalá asistentka amerických prezidentů.
Zdroj: commons.wikimedia.org

Eliška Hašková-Coolidge je přezdívaná jako královna etiky, která osmnáct let pracovala v Bílém domě jako poradkyně pěti prezidentů. Eliška ovšem nikdy neměla vyšlapanou cestičku. V životě zažila hned několik pádů a hořkých zklamání. Přesto se vždy dokázala zvednout a se vztyčenou hlavou čelila osudu.

Markéta Kuča
Markéta Kuča 30. 08. 2020 09:00

Eliška Hašková se narodila v roce 1941 do bohaté a vlastenecké rodiny. Velkou část dětství trávila u babičky na Šumavě. Dědeček byl významným a uznávaným bankéřem. Navíc měl děda František styky s prezidentem T.G. Masarykem a byl jedním z hlavních akcionářů českého nakladatelství a vydavatelství Melantrich. Když byl Elišce pouhý rok, tak přišla o svého milovaného dědu, kterého nacisté popravili, protože nechtěl spolupracovat. Tím ale náročné dětství pro Elišku teprve začalo.

Následovala otce

Otec Elišky, také úspěšný bankéř, dostal pozvánku od amerického ministra obchodu, ať za ním jede do USA prokonzultovat možnost lepšího obchodování Ameriky a Československa. Než se ale otec stihl vrátit zpátky domů, jeho banku obsadili komunisté. Maminka Elišky musela následné utéct s ní a Eliščiným mladším bratrem do Německa a následně do Francie. Žádný šťastný konec se ale nekonal. Matka Elišky Haškové si našla nového muže, za kterým odešla do Anglie společně s malým bráškou. Eliška musela být nějakou dobu v internátní škole ve Francii, než se vydala za otcem do Spojených států amerických.

Šťastná náhoda

Začátky Elišky a jejího otce byly těžké. Přes všechna úskalí se jí ale podařilo vystudovat diplomacii na Georgetown University a tehdy začala její věhlasná kariéra. Později do Ameriky emigrovala i její milovaná babička, která Elišce neustále připomínala, ať nezapomene na to, že pochází z Česka a její srdce patří tam. V roce 1963 Eliška získala místo v Bílém domě. Její přijetí bylo dílem náhody.

Eliška se hlásila o pracovní post na ministerstvu zahraničních věcí, ale podmínkou bylo, že osoba ucházející se o práci musí mít 10 let americké občanství. To Eliška ale bohužel ještě nesplňovala. Nakonec jí byla nabídnuta pozice asistentky v Bílém domě. Tehdy Eliška přijala a zůstala v Bílém domě dlouhých 18 let. Kennedy, Johnson, Nixon, Ford a Carter. Těm všem dělala Eliška Hašková poradkyni. V roce 1980 začala pracovat na ministerstvu zahraničí. Následně se stala náměstkyní šéfa protokolu a zástupkyní vedoucího Americké mise v Organizaci amerických států. V roce 1998 se Eliška vrátila do České republiky natrvalo a 28. října 2017 ji prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články