Dobrodružná dovolená – v Česku!

Dobrodružná dovolená – v Česku!
Zdroj: Karelj, Wikipedie

Koronavirus zřejmě úplně ochromil letošní sezónu výletů a dovolených za hranice. Využijte příležitost a letos zrelaxujte raději v neobjevených koutech Česka. Přinášíme vám tip na krátkou dovolenou nebo zkrácený jednodenní výlet na Potštejn a do jeho okolí, který bude bavit i děti.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 08. 04. 2020 13:07

Výhody tuzemské dovolené

Oproti zahraničí má česká dovolená několik výhod. Snadno se zde dorozumíte, nemusíte řešit výměnu peněz ani letenky. Vyhnete se stresu z letiště a k tomu všemu ušetříte peníze, protože tuzemská dovolená bývá o dost levnější. Zatímco při zahraničních cestách se vyplatí sjednání cestovního pojištění, ve své vlasti jej potřebovat nebudete. V den příjezdu a odjezdu nebudete ani moc unavení, vždyť v destinaci nebo doma budete maximálně za pár hodin cesty autem. Kam se ale vydat?

Potštejn: Hrad, zámek a další odkazy minulosti

Potštejn je obec, která leží v podhůří Orlických hor. Nachází se kousek od Rychnova nad Kněžnou, necelých 50 km jihovýchodně od Hradce Králové. Kromě přenádherného okolí plného lesů, ve kterých se dají sbírat houby, hrát šiškovaná i trampovat, najdete přímo v obci několik zajímavých historických památek.

• V centru Potštejna se tyčí věž kostela svatého Vavřince z 19. století s kašnou a sochou sv. Floriána. Ještě se tu schovává jedna socha, dokonce nejstarší v obci – sv. Jan Nepomucký.

• Charakteristický potštejnský zámek byl postaven v polovině 18. století. V jeho sklepení („Bubákov“) najdete tajemné postavy z potštejnské minulosti, ze kterých vám přeběhne mráz po zádech. V přilehlém parku se pak můžete uklidnit obdivováním vzácných dřevin a růžové zahrady. Naproti zámku pak najdete místní faru s neobvyklým architektonickým prvkem – dvouramenným schodištěm.

• V obci Potštejn každou chvíli narazíte na malebnou připomínku minulosti, kdy se obyvatelé živili ve větší míře manufakturním plátenictvím. Poznáte lidové domky, sochy s církevními motivy svatých a další pozůstatky ne tak dávné minulosti.

Pro lesní dobrodruhy i milovníky komfortu

Ten, kdo si chce užít opravdové dobrodružství, může k cestování použít vlastní nohy a jako obydlí okolní lesy, např. veřejné tábořiště v Anenském údolí nebo tábořiště Vochtánka. V nejbližším okolí uvidíte nejen další dvě památky – hrad Potštejn a zříceninu hradu Velešov z 14. století – ale také malebné údolí Divoké Orlice s chráněnou lipovou alejí a Modlivý důl s pamětním kamenem. Jestliže byste si chtěli užít návštěvu Potštejna se vším komfortem, najdete přímo v obci hotely i penziony. A ještě jeden tip – hned v centru obce je vyhlášená cukrárna, kde si pochutnáte a zároveň doplníte scházející energii.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články