Odvrácená tvář módy: Jak se šije, protestuje a trpí v Bangladéši

Střety s policií se odehrávaly ve hlavním městě Bangladéše, Dháce.
Zdroj: flickr
Dělníci žádají alespoň 4300 korun za měsíc.Při potyčkách s policií byl dokonce zastřelen jeden z demonstrantů.Víte, kdo šije vaše oblečení?V Bangladéši mají své "základny" Zara, H&M či Uniqlo.+ 2 fotky+ 3 fotky

Podle agentury AP při střetech s policí zemřel jeden člověk a další byli zraněni. To vše se odehrálo kvůli otřesným podmínkám, za kterých a ve kterých pracují dělníci místních továren.

Redaktor
Redaktor 24. 01. 2019 19:21

Bangladéš je mekkou textilního průmyslu, zdejší roční obrat tohoto odvětví činí zhruba 30 miliard dolarů. Při zmiňování této částky je až do nebes volající skutečnost, že výplata dělníků, kteří v továrnách pracují, je více než žalostná.

Ti jsou zaměstnáni na výrobu oblečení pro světově velmi oblíbené značky, jako jsou H&M, Zara nebo Uniqlo. V této asijské zemi se nachází kolem 4 500 továren.




Protestující po vládě požadují zvýšení minimální mzdy, a to na 16 tisíc taka, tedy v přepočtu necelých 4 300 korun. V rámci dosáhnutí svého cíle a vyjádření nespokojenosti s celou situací blokovali lidé silnice vedoucí k mezinárodnímu letišti v Dháce. To se přirozeně nelíbilo strážcům zákona, a tak proti dělníkům použili vodní děla, poté i slzný plyn.


Nepokoje trvaly čtyři dny, když se situace vyhrotila natolik, že protestující na policii házeli kameny a zapalovali auta. Co více, jeden člověk byl při střetu zastřelen a mnoho dalších skončilo se zraněními.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články