Nejšílenější případ české kriminalistiky: Ivan Roubal: Chladnokrevný zabiják seniorů i pomatený jehovista

Ivan Roubal zemřel v karvinské věznici.
Zdroj: Profimedia
Ivan Roubal zemřel v karvinské věznici.Roubal patří k nejhrozivějším sériovým vrahům Česka.Roubal řádil v 90. letech.Vrah Roubal si neustále na něco stěžoval.+ 1 fotka+ 2 fotky

Roubal měl našlápnuto, aby žil spokojený život běžného občana Československé republiky. V roce 1970 úspěšně odmaturoval, získal práci u ČSD jako strojvůdce a brzy se i oženil. V roce 1974 se mu narodil syn a vše se zdálo být přímo sluncem zalité.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 22. 11. 2018 08:12

Koncem osmdesátých let Roubal krátce působil v náboženském spolku svědci Jehovovi. Zde ovšem nebyl příliš spokojený, a tak se muž, který se v minulosti živil i jako dřevorubec, pakoval ze sekty pryč. Začal se věnovat mystice a okultismu a později se přiklonil ke katolické církvi. Brzy ho ale čekala další transformace – v sériového vraha!

Začátkem devadesátých let si Roubal pronajal chalupu poblíž Čachrova. V „Pohádce“ choval slepice a prasata. Seznámil se zde s Františkem Heppnerem a jeho ruskou přítelkyní. Ti v prosinci roku 1991 zmizeli a Roubal tvrdil, že odjeli do Německa. Podivné tehdy bylo, že Roubal začal používat jejich vozidlo a rozprodával jejich nábytek. Svému synovi údajně řekl, že oba dva zabil a nechal sežrat prasaty. Syn to ale u soudu popřel a Roubal tak byl zproštěn viny.

První potvrzenou vraždou je tak čin z roku 1992. 26. července zmizel taxikář Vladimír Strnad, který byl naposledy viděn právě s Roubalem, když odjížděli z Prahy a každý řídil svůj vůz.

Roubal se měl těla zbavit tak, že jej odvezl do Zákup a hodil do septiku cizího domu. Den poté už Roubal začal používat Strnadovo auto. Tělo Vladimíra Strnada bylo nalezeno 25. května 1993 a bylo v tak velkém stadiu rozkladu, že nebylo možné určit příčinu smrti.

V prosinci roku 1992 zmizel Václav Horký, který se živil jako prodavač bižuterie. I jeho auto začal Roubal používat a pokusil se dokonce prodat jeho dům. Tělo Václava Horkého nebylo dodnes nalezeno. V roce 1995 byl ale tento obchodník prohlášen za mrtvého.

V květnu roku 1993 se Roubal přes inzerát seznámil s jistým Josefem Suchánkem. Zabil ho a tělo vhodil do rybníka ve Veselí nad Lužnicí. Poté ještě pravděpodobně vykradl jeho byt. Suchánkovo tělo bylo nalezeno 3. října při vypouštění rybníka.

12. listopadu 1993 byl ve svém bytě v pražských Letňanech nalezen mrtvý Václav Dlouhý, který se živil jako prodejce pornofilmů. Roubal ho svázal do polohy kozelec a kolem krku mu utáhl smyčku. A stejně jako Suchánka, i Dlouhého Roubal pravděpodobně vykradl.

Sám Roubal popíral, že by Suchánka zabil. Argumentoval tehdy, že se Suchánek zabil omylem sám při sadomasochistických hrátkách.

8. března 1994 měl Roubal vraždit naposledy. V kanceláři autopůjčovny ZAPAP spoutal majitele firmy Petra Kudrnu, Petera Magdolena a také náhodného návštěvníka – taxikáře Jiřího Semeráda. Všechny je opět svázal do své oblíbené polohy kozelec a nohy jim přivázal ke krku.

Kudrna s Magdolenem se takto uškrtili, Semerádovi se ale podařilo utéct a zavolat policii. Roubal po nechutném činu kancelář, jak bylo jeho zvykem, vykradl.

A díky Semerádovi policie Roubala 30. března 1994 dopadla.

Dva roky poté začal ostře sledovaný soud, který provázel nespočet skandálů. Za zmínku stojí to, že soudce Jiří Horký zapomněl Roubalovi prodloužit vazbu a ten tak byl z vazební věznice propuštěn. Chybu napravili až policisté, kteří Roubala ještě před vraty věznice zatkli pro podezření z jiné trestné činnosti.

Ještěže tak učinili, jelikož existovalo podezření, že Roubal měl v plánu odcestovat do Švýcarska.

V roce 1998 byl Roubal zproštěn obvinění z vraždy. Dostal pouze pět let za loupež v autopůjčovně ZAPAP. Semerád, který tehdy přežil, nedokázal totiž s jistotou určit, zda vrahem byl opravdu Roubal.

Ještě vyostřenější atmosféra byla na konci soudního jednání. Krátce předtím, než měl být vynesen rozsudek, byli ve stejné soudní budově uneseni dva obžalovaní. Když měla závěrečnou řeč státní zástupkyně, tak anonym zase oznámil, že je v budově výbušnina.

Sám Roubal po celou dobu tvrdil, že je nevinný. Za vším mělo být podle něj spiknutí justice. Roubal dokonce soudcům předal kopii dopisu, který poslal prezidentu Havlovi, ve kterém dal mimo jiné podnět ke stíhání tehdejší ministryně spravedlnosti Vlasty Parkanové. Sám sebe Roubal označoval za „doživotního vězně Havlova svědomí“.

Nejprve Roubal dostal 22 let za vraždy Petra Kudrny a Petera Magdolena. Brzy poté byl obviněn z vražd Suchánka, Vladimíra Strnada a Václava Dlouhého a v roce 2000 dostal doživotí.

Za mřížemi si Roubal neustále stěžoval. Jednou na pojišťovnu VZP, podruhé na bachaře, kteří prý svým chováním zhoršili jeho zdravotní stav. Podal také žalobu na ministerstvo spravedlnosti.

Od roku 2015 už si ale nikomu stěžovat nemůže. Roubal totiž 29. června toho roku zemřel v karvinské věznici ve věku nedožitých 64 let. Svými činy se nesmazatelným písmem zapsal do historie české a československé kriminalistiky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články