Dana Stodolová: Jaká byla nejšílenější vražedkyně Česka?

Dana Svobodová byla znásilněna a díky tomu následně trpěla úzkostmi
Zdroj: Profimedia
Dana Svobodová byla znásilněna a díky tomu následně trpěla úzkostmiDana se v patnácti živila jako tanečnice u tyčeStodolová i u soudu působila chladněStodola byl prý pod nadvládou své ženy+ 1 fotka+ 2 fotky

Je jednou z nejzrůdnějších žen v historii české kriminalistiky. Dana Stodolová, které je dnes 48 let, si svůj doživotní trest odpykává za osm krutých vražd, jež spáchala společně se svým bývalým manželem Jaroslavem. Co všechno tenkrát tenhle páreček provedl?

Redaktor
Redaktor 15. 11. 2018 20:59

Dana Stodolová se narodila na Slovensku, kde se již v patnácti letech provdala a rok nato porodila dceru. Manželství ale nebylo šťastné, tak následoval rozvod a stěhování do Česka. V roce 1988 se seznámila s tehdy dvaadvacetiletým Stodolou, jejich vztah ale nevydržel. Dana se vdala podruhé a s tehdejším mužem odjela do Kanady, kde se živila jako tanečnice v baru.

V roce 1997 se stala událost, která jí ve velké míře ovlivnila další roky života. Během cesty ze zaměstnání byla údajně znásilněna a utrpěla velké trauma. Načež začala ve velké míře zneužívat léky.

Páreček k pohledání

Po incidentu následoval rozvod a stěhování se k matce na Kutnohorsko. Tam se dala opět dohromady se Stodolou, jenž byl v té době již čtyřikrát soudně trestaný. Dvojice, která vstoupila do svazku manželského, byla velmi nestabilní – Stodola pocházel z problémové rodiny a v opilosti jednal velmi agresivně. Jeho družka zase zneužívala prášky a měla psychické potíže. Ani jednomu z nich se nedařilo najít zaměstnání a tížily je problémy s penězi. Začali tedy vymýšlet, kde je vzít.

Šílený plán, který se údajně zrodil v hlavě Stodolové, zněl takto: Vybrat si za cíl osoby důchodového věku, vytipovat si, kdo z nich má uspořené finance schované doma a okrást je.

Vražda souseda

První obětí byl jejich soused Jaroslav Šanda. Ráno 16. listopadu 2001 si Dana povídala s matkou v kuchyni a tvrdila jí, že Jaroslav ještě spí. Ten ale mezitím vylezl oknem ven z domu a vplížil se na sousedův pozemek. Když pan Šanda odešel do chléva, Stodola v paruce a punčoše natažené přes obličej vnikl do domu. Když se Šanda vrátil, Jaroslav jej povalil na zem a požadoval po něm 40 tisíc korun. Během předání ale důchodce útočníkovi strhl punčochu a ten ve strachu z prozrazení nebohého staříka uškrtil. Tělo uklidil do postele, kolem níž rozmístil zapálené svíčky. Ty způsobily požár, který hrál Stodolovým do karet – Šanda měl totiž kdysi prohlásit, že dům raději zapálí, než aby jej nechal dětem. Navíc došlo k několika pochybením během pitvy. Patolog přehlédl stopy po škrcení a nenahlásil ani poranění hlavy. Vše bylo uzavřeno jako úmrtí bez cizího zavinění a rozjel se tak koloběh krutých vražd.

Mrtvola zakopaná na zahradě

Necelé dva týdny poté Stodolovi zavraždili osmašedesátiletou sousedku Růženu Skohoutilovou, která jim odmítla říci, kde schovává peníze. Mrtvola ženy, kterou zahrabali na zahradě, byla nalezena až po půl roce. Poté bestiální manželé uškrcením usmrtili Antonína a Marii Královy. Jejich smrt nafingovali jako otravu plynem.

Osmasedmdesátiletou Marii Čondlovou následně zavraždila Stodolová sama. U důvěřivé ženy se ubytovala doma v Kardašově Řečici a pobodala ji poté, co se mezi nimi strhl boj o peníze. Další oběť, Josefa Malinu, pak kvůli pár tisícovkám manželé úderem do hlavy omráčili a po neúspěšném pokusu o oběšení na telefonním drátu ukopali k smrti. A neměli dost.

Odnesly to i dvě sestry

Vražedné běsnění Stodolových pokračovalo vloupáním se do domu dvaadevadesátileté Boženy Cerhákové. Ta bydlela se svou dcerou Helenou, o které si manželé mysleli, že je movitá. V domě byla na návštěvě ještě Boženina druhá dcera Dagmar. Stodolovi všechny ženy spoutali a když se dozvěděli, kde najdou peníze, pustili se do otřesných činů. Jaroslav uškrtil Dagmar, Boženu udeřil do hlavy a pohodil na postel. Helenu společně s Danou odnesli do koupelny, kde ji také uškrtili. Stodolová oběti navíc podřezala zápěstí, aby to vypadalo, že šlo o vraždu mezi sestrami, po níž Helena spáchala kvůli výčitkám sebevraždu. Božena nakonec celou hrůzu přežila a stala se tak cenným svědkem. Její výpověď přivedla policii ke Stodolovi, podle státní zástupkyně ale nebyl dostatek důkazů pro vznesení obvinění.

Klec spadla

K dopadení vražedného dua napomohl až poslední čin, při němž oběť, osmasedmdesáti­letého Josefa Peroutku, zamkli ve sklepě a utekli. Při prchání z domu ale potkali příslušníka policie, jenž si Stodolu pamatoval z vyšetřování podezřelých úmrtí seniorů. Poté, co se Peroutka dostal ze sklepa, celou věc nahlásil. Policista si dal dvě a dvě dohromady a manželé byli okamžitě zatčeni.

Jaroslav Stodola se k činům přiznal, dokonce vzal všechny vraždy na sebe, čímž chtěl zachránit manželku. Když na něj však Dana hodila zabití Marie Čondlové, přestal ji krýt.

Dle slov psychologů byla hlavním iniciátorem krvavých činů Stodolová, která byla v tomto ohledu velmi podnikavá. Manžel na ní byl závislý a udělal vše, co navrhla.

V dubnu roku 2004 byli Stodolovi odsouzeni k doživotnímu vězení. O dva roky později se po vzájemné dohodě rozvedli. Za celou dobu se oba partneři ve výkonu trestu nesetkali, třebaže tu možnost měli.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články