Originální umělec Andy Warhol by dnes oslavil 92 let: Znáte jeho nejkontroverznější počin?

Originální umělec Andy Warhol by dnes oslavil 92 let: Znáte jeho nejkontroverznější počin?
Zdroj: Wikipedia Commons/ Jack Mitchell, CC BY-SA 4.0
Dům, kde vyrůstal Andy WarholAndy WarholAndy Warhol v počátcích kariéry maloval i plechovky s polévkou.Andy Warhol a Tennessee Williams + 1 fotka+ 2 fotky

Jeden z nejznámějších světových umělců by dnes, 6. srpna 2020, oslavil 92. narozeniny. V padesáti osmi letech bohužel podlehl infarktu. Na svém kontě má několik uměleckých děl, která se stala nesmrtelnými. On sám se vyžíval hlavně v natáčení experimentálních filmů.

Petr Jirsa
Petr Jirsa 06. 08. 2020 07:00

Ikona umění Andy Warhol se narodil 6. srpna 1928 v Pensylvánii dvojici přistěhovalcům původem pocházející z uherské vesničky Miková, která se nachází na území dnešního Slovenska. Jeho umělecké sklony se u něj začaly projevovat velmi brzy. Získal titul bakalář výtvarného umění a po škole se přestěhoval do New Yorku, kde odstartoval kariéru ilustrátora časopisů a designera reklamních materiálů.

V šedesátých letech se pustil do malování známých amerických produktů. Za zmínku stojí bezpochyby plechovky Campbellovy polévky, které dodnes můžeme najít na potisku triček a mikin nejrůznějších značek. Věnoval se tvorbě portrétů  známých osobností. Marilyn Monroe, Elvis Presley, Muhammad Ali, Elizabeth Taylor a spousta dalších se objevila na plátnech jeho děl.

Kromě malování se věnoval i hudbě a natáčení filmů. A právě jeho filmy dodnes patří na absolutní vrchol experimentálního umění.

Vůbec prvním snímkem, kterým na sebe upozornil, se stal pětihodinový Spánek. Ten zachycuje Warholova tehdejšího milence během spánku. Pro tvorbu tohoto díla se rozhodl kvůli svému pocitu, že se spánek stává překonanou záležitostí. Následovaly filmy Polibek, v němž se několik párů líbalo, a snímek Jíst. Ten pro změnu zobrazuje muže pojídajícího houbu. A to celých 45 minut.

Jedním z nejkontroverznějších počinů je ovšem snímek Kuřba. Jak název sám napovídá, divákovi se naskytne pohled na dvojici mužů provozující orální sex. I když ne tak docela. V obraze je totiž pouze hlava uspokojovaného, která zachycuje jeho výrazy ve tváře během cesty k orgasmu. Film je němý, černobílý a trvá 35 minut.

Andy Warhol je neuvěřitelnou legendou světového umění. Ovlivnil spoustu stylů a změnil vnímání umělecké sféry. Zemřel ve věku padesáti osmi let. Na infarkt.

zdroj: wikipedia.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články