Karel Jaromír Erben: Život se s ním nemazlil. Trpěl vadou řeči a na vše si musel sám vydělat

Karel Jaromír Erben: Život se s ním nemazlil. Trpěl vadou řeči a na vše si musel sám vydělat
Zdroj: Wikimedia Commons/Jan Vilímek, Public Domain
Vodník. Rady vlastní maminky se vyplatí poslouchat. Jinak to může skončit i vraždou malého dítěte.
Svatební košile. Není radno se rouhat. Vrátí se to pak i s úroky.
Polednice. Děti dokaží někdy své rodiče skutečně potrápit. A právě na tento okamžik čeká Polednice.
Zlatý kolovrat. Touha po bohatství a vražda nevinné dívky, která skončí trestem v duchu oko za oko, zub za zub.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Dnes uplynulo 209 let od narození Karla Jaromíra Erbena. S autorem proslulé sbírky balad s názvem Kytice se život rozhodně nemazlil. Vše si musel doslova vydřít. V jeho rodině panovala bída a vysoká úmrtnost, nezbývalo mu tak nic jiného než si na studia vydělat. Ale i poté, co získal určité postavení, se mu nedařilo tak, jak předpokládal.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 11. 2020 08:00

Karel Jaromír Erben se narodil 7. listopadu 1811 v Miletíně. Byl to historik, právník, spisovatel, básník a překladatel lidových písní a bájí. Je považován za představitele romantismu a přední osobnost českého národního obrození, do kterého patřil také Josef Dobrovský či Josef Jungmann.

Z devíti dětí přežily jen dvě

Manželům Erbenovým se narodilo celkem devět dětí, přežil však jen Karel a jeho sestra Josefa. Zájem o literaturu podědil zřejmě po otci, kterého popisoval jako pilného čtenáře s bystrým duchem. Jeho maminka Anna byla spíše tichá. Drobná postava značila těžký život, nikdy však nezahořkla a neztratila cit.

Karel nebyl nemocný jen v mládí, ale po celý život. Nejvíce ho trápila tuberkulóza. Na sebevědomí mu nepřidala ani porucha řeči. On se však nevzdal. Úspěšně vystudoval gymnázium, a aby mohl nastoupit na práva, začal si vydělávat vyučováním hry na klavír. Otec jej spíše viděl jako učitele, ale kvůli problémům s vyjadřováním se Erben rozhodl stát raději právníkem.

Betynka

První básně začal Erben tvořit během studií v Praze. Během volna pobýval u svého kamaráda na Berounsku, kde se angažoval u ochotnického divadla. A právě tam se seznámil se sedmnáctiletou Barborou „Betynkou“ Mečířovou. Ač se velmi milovali, ke svatbě došlo až po deseti letech známosti. Do té doby si stihl Karel sehnat několik zaměstnání. Pracoval hodně a peněz bral málo. Ale aspoň mu to stačilo na uživení rodiny.

Finanční situace se změnila až po roce 1851, kdy se stal archivářem se stabilním příjmem. Díky tomu, že měl nyní více času, se začal věnovat práci na Kytici, kterou o dva roky později kompletně dokončil. O čtyři roky později ho stihla velká rána. Jeho milovaná Betynka zemřela na rakovinu. Z Erbena se tak stal vdovec se třemi malými dcerami.

Smrt ještě nechtěla odejít

Jeho novou manželkou se stala Žofie Mastná. Ta mu porodila dvě děti, které bohužel brzy zemřely. Nadále se tak starala o jeho potomky z minulého manželství. Karel Jaromír Erben zemřel 21. listopadu 1870. Byl vysílen úmrtími v rodině a vysokým pracovním nasazením. K nevyléčené tuberkulóze se pak ještě na sklonku života přidal i zánět jater. Byl pohřben na Malostranském hřbitově. Po jeho zrušení se pak ostatky přesunuly na Olšany.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Karel Jaromír Erben

Česká televize: Karel Jaromír Erben

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články