Strašák jménem tuberkulóza: Před 95 lety na ni zemřel významný český básník Jiří Wolker. Bylo mu pouhých 24 let

Jiří Wolker, básník, který miloval život.
Zdroj: Wikipedia
Wolker byl mladík, který miloval ženy, zábavu a svět.Jiří Wolker, básník, který miloval život.Památná busta básníka Jiřího Wolkera.Poštovní známka s Jiřím Wolkerem z roku 1954.+ 6 fotek+ 7 fotek

Básník se nakazil tuberkulózou při pobytu s partou kamarádů na Jadranu. Následně podstoupil léčbu v nejrůznějších sanatoriích. Ta se prý rovnala mučení. Roku 1923 na Silvestra posadila matka umírajícího Wolkera v Tatrách do vlaku a odvezla ho zemřít domů.

Petra Járková
Petra Járková 29. 03. 2019 08:00

Jiří Wolker se narodil v měšťanské rodině v Prostějově, kde v letech 1911–1918 studoval na gymnáziu. V té době se u něho začalo projevovat mnohostranné nadání. Skládal první básně, kreslil, hrál na housle i na klavír a sám komponoval, studoval jazyky a pěstoval sport. Od šestnácti let se zabýval výhradně literární činností. Vnímavýma očima tehdy sledoval hladové demonstrace r. 1917 a vliv války na bídu lidu.

Po maturitě odešel spíše z povinnosti než ze zájmu studovat práva do Prahy, kde navštěvoval také přednášky F. X. Šaldy na filozofické fakultě. Stýkal se se socialistickou mládeží a s uměleckými osobnostmi, např. s S. K. Neumannem, Z. Nejedlým, J. Horou a I. Olbrachtem.

V létě roku 1922 se rozhodl mladík vydat na dovolenou s kamarády. Už během pobytu u moře se u něj však začaly projevovat příznaky tuberkulózy, která plně propukla na jaře roku 1923 během příprav na zkoušky.

Wolker se léčil v sanatoriu v Tatranské Poliance, léčba ale nebyla úspěšná. V září téhož roku ho postihla také nervová nemoc, v půlce října zápal plic, v listopadu zánět pohrudnice a nakonec i zápal mozkových blan. Na konci roku 1923 si ho rodina odvezla domů, kde zemřel 3. ledna 1924.

Třicet šest dní před smrtí si tento talentovaný umělec napsal sám epitaf. Na jeho hrobě dodnes stojí nápis:

Zde leží Jiří Wolker, básník, jenž miloval svět

a pro spravedlnost jeho šel se bít.

Dřív než moh' srdce k boji vytasit,

zemřel, mlád dvacet čtyři let.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články