Fit a krásnátestovánísoutěže

Magdalena Dobromila Rettigová zemřela přesně před 175 lety. Autorka Domácí kuchařky dlouho neuměla česky

Magdalena Dobromila Rettigová zemřela přesně před 175 lety. Autorka Domácí kuchařky dlouho neuměla česky
Zdroj: Wikimedia commons/Public Domain
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Dnes je tomu přesně 175 let od okamžiku, kdy zemřela Magdalena Dobromila Rettigová. Její odkaz je však natolik silný, že z něj spousta lidí čerpá dodnes. A to především ve svých kuchyních, v nichž se kdekdo inspiruje její známou Domácí kuchařkou.

Kateřina Sobolová 5. srpna 2020

Magdalena Dobromila Rettigová se narodila v roce 1785 ve Všeradicích. Už jako malá přišla v sedmi letech o otce a postupně i o všechny sourozence. Poté, co jí zemřela poslední sestra, se s matkou odstěhovala do Plzně.

Velký průvodce vývary: Proč je polévka podle našich babiček „grunt“ a jaké nemoci léčí?
Mohlo by Vás zajímat:

Velký průvodce vývary: Proč je polévka podle našich babiček „grunt“ a jaké nemoci léčí?

Rettigová prožila krásné manželství

Její máma ji odmala učila německy a do školy Magdalenu poslala až v jejich deseti letech. Rettigová, která se narodila jako Artmannová, ale v Plzni nezůstala a odešla za svou tetou do Prahy, kde si také poprvé začala vydělávat.

Až do svých 18 let neuměla česky. To se však změnilo poté, co poznala spisovatele a buditele Jana Aloise Sudiprava Rettiga, za něhož se v roce 1808 provdala. Rettigová se svým mužem prožila krásný vztah. Její manžel ji podporoval a pomáhal jí v její práci, což v té době nebývalo příliš obvyklé.

Magdalena Rettigová byla zároveň velmi aktivní ženou, která se hodně angažovala v literárním a kulturním životě. Pomáhala také s výukou a výchovou mladých dívek, které učila nejen domácí práce, ale rovněž je vzdělávala.

Domácí kuchařka Magdaleny Rettigové

Sama byla i literárně aktivní a napsala řadu knížek. Nejprve psala německy, později ale díky svému manželovi začala tvořit i v češtině. Setkala se například s Františkem Palackým nebo Josefem Jungmannem a přispívala do časopisu Květy. Mezi její známá díla patří Sbírka rozličných myšlenek, Kafíčko nebo Bílá růže, nejznámějším dílem české buditelky a spisovatelky je ale Domácí kuchařka (Pojednání o masitých pokrmech pro dcerky české a moravské), kterou vydala v roce 1826.

Tato kuchařka je zásobárnou kvalitních receptů, ale také praktickou příručkou pro ženy, které tak získají návod nejen na to, jak se pohybovat v kuchyni, ale i v životě. Rettigová vařila oblíbenou klasiku v čele s rajskou a svíčkovou omáčkou, pekla dorty i pečivo, připravovala ovšem také zadělávané drozdy, pudink z raků, kuřata s lanýži nebo zapečené hlemýždě.

Velmi ráda používala zeleninu a vytvořila i něco jako předchůdce masoxu. Magdalena Dobromila Rettigová zemřela v roce 1845 ve věku šedesáti let v Litomyšli. Nejspíš na srdeční slabost a jen rok poté, co ze světa odešel její milovaný manžel.

Recepty našich prababiček: Bylinky a spousta zeleniny v hlavní roli
Mohlo by Vás zajímat:

Recepty našich prababiček: Bylinky a spousta zeleniny v hlavní roli

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články

Zavří­t reklamu