Představitel poručíka Columba: O oko přišel už ve třech letech. Životní roli přecházelo odmítnutí v CIA

Columbo, seriál
Zdroj: ČT 1
Petr Falk začal kouřit od patnácti. Kromě cigaret si dopřával i doutníky.Onen slavný baloňák si Peter koupil sám.Za roli Columba získal čtyři ceny Emmy.Columbova typická gesta a hláška "ještě jedna věc" vznikla ze spolupráce se Stevenem Spielbergem.+ 5 fotek+ 6 fotek

“Je tady ještě jedna věc.” Poručík Columbo byl vždycky pořádný hnidopich. S neodmyslitelným doutníkem v ústech a kabátě, v němž působil jako bezdomovec z vyšší třídy. Jak se ale Peter Falk dostal k této roli, která jej navždy vepsala do paměti televizních diváků? Vždyť kvůli jeho hendikepu mu lidé z filmové a televizní branže odmítali dávat práci.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 06. 2020 08:33

Poručík Columbo – to je umaštěný baloňák, doutník a záhadná manželka. A hlavně brilantní mozek. Stačí mu jen pár indicií a hned ví, kdo je pachatelem. Pak ho už jen stačí usvědčit pomocí neodbytných otázek a čekat, až se prořekne.

Nádor ho připravil o oko

S vážnou nemocí se musel Peter Falk potýkat již ve třech letech. Byl mu diagnostikován zhoubný nádor oka. Bohužel nebyla jiná možnost než operace, při které se, spolu s nádorem, odstranilo kompletně celé oko. A právě tato těžká životní zkouška jej do budoucna nejvíce ovlivnila. Velkou oporou mu byla jeho maminka, která se ho snažila mnohokrát rozveselit. Dokonce mu přinesla hromadu skleněných očí, aby si měl z čeho vybrat.

O svém hendikepu se naučil žertovat i samotný Peter. Na umělé oko si docela zvykl. Jednou se ve škole tak naštval, že si jej vyndal a hodil jej po rozhodčím, který očividně nadržoval soupeři. Ten z toho byl prý tak na větvi, že se raději ihned srovnal.

Mohl se z něj stát agent CIA

Úplně poprvé si Falk zahrál ve svých dvanácti letech. Tehdy ale ještě nesnil o tom, že by se tomuto povolání věnoval naplno. Během studií si přivydělával jako kuchař na lodi. Zavítal i do Jugoslávie, kde pracoval na železnici. Po úspěšném zakončení studia politologie a literatury si podal přihlášku k CIA. Tam ho ale odmítli a poslali jej do managementu. Jenomže takový druh práce ho vůbec nenaplňoval.

A právě v té době v něm začala doutnat touha po hereckém řemeslu. Filmovým producentům se však nelíbilo jeho skleněné oko, a tak jej neustále s díky posílali o dům dál. Až role ve filmu Vražda a.s. mu začala pomaloučku otevírat dveře do showbyznysu. Za roli vraha byl nominován na Oscara. To nejdůležitější však mělo teprve přijít.

První Columbo

Úplně první díl Columba byl natočen v roce 1968. Je velmi zajímavé, že ho režíroval Steven Spielberg. Obliba seriálu rostla raketovým tempem a během třetí řady se mohl Peter radovat z krásných 100 000 dolarů za epizodu. O rok později to už bylo 132. Časem však začal být nespokojený se scénáři a uvažoval, že by skončil.

To tvůrce vyděsilo natolik, že mu zvedli honorář na rovných tři sta tisíc dolarů. Přestože se tak stal jedním z nejlépe placených seriálových herců, o rok později skutečně odešel. Když se pak nechal přemluvit k návratu, zaplatili mu ještě více.

Poslední závěť

Peter Falk zemřel ve věku 83 let na potíže spojené s Alzheimerovou chorobou. Předtím se mu ale podařilo sepsat závěť, která jeho blízkým ušetřila mnoho bezesných nocí. Dům v hodnotě devadesáti milionů korun odkázal své manželce Shere. Samozřejmě nezapomněl ani na své dvě dcery, Catherine a Jackie, které obdržely v dědickém řízení pěkně tučné sumy.

S Catherine to ale nebylo zrovna moc ideální. O svého otce se začala zajímat, až když byl nemocný, a usilovala o to, aby jí byl svěřen do opatrovnictví. Soud jejímu požadavku nevyhověl, ba naopak, nařídil jí, aby svého otce navštěvovala jen jednou měsíčně. Její přítomnost ho vždy silně rozrušila. A snad právě proto, že Catherine prokoukl, dal do poslední vůle podmínku: pokud ji někdo zpochybní, nic nedostane.

Zdroj textu: čsfd, Blesk, fondik.cz

Zdroj fotek: Česká televize

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články