Temná tajemství ctnostného rady Vacátka: Marvanova milenka záhadně zemřela a zřejmě byl kolaborant

Hříšní lidé města pražského
Zdroj: se souhlasem České televize
Hříšní lidé města pražského byli prvním krimi počinem Československé televize, jenž se vysílal pravidelně každý týden.Úvodní znělka seriálu Hříšní lidé města pražského jednou zazněla také v 30 případech majora Zemana.V barrandovských skladech lze ještě dnes najít velké množství kostýmů ze seriálu Hříšní lidé města pražského.Skutečné jméno rady Vacátka bylo Josef Vaňásek.+ 6 fotek+ 7 fotek

Jaroslav Marvan. Ačkoli jej máme všichni zafixovaného jako představitele poctivých a charakterních rolí, o jeho soukromém životě koluje spousta dohadů a spekulací. Údajně měl nejprve spolupracovat s nacisty a aby z toho neměl po válce problémy, přešel na druhou stranu ke komunistům. Ani k Vlastovi Burianovi se nezachoval zrovna nejlíp. O manželském soužití ani nemluvě.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 06. 2020 09:00

Hříšní lidé města pražského je třináctidílný kriminální seriál podle povídek Jiřího Marka z třicátých let dvacátého století. Pražská mordparta pod vedením policejního rady Vacátka hodlá zatočit se zločineckým podsvětím. A jelikož jsou na všechny případy nasazeni jen ti nejlepší inspektoři, může si být každý kriminálník jist, že dříve či později bude dopaden a po zásluze potrestán.  

Slavná komická dvojka 

Touha stát se hercem přepadla Marvana až po vystudování gymnázia, kdy začal pracovat na poště. Tehdy se začal zajímat o ochotnická představení. Definitivní rozhodnutí ale padlo až v Užgorodu, kde pobýval pracovně. A právě tam vstoupil do svého úplně prvního ochotnického spolku. Když se vrátil domů, podařilo se mu, díky jeho kamarádovi Josefu Čapkovi, získat angažmá v Divadle Vlasty Buriana. 

Přestože byl Burian v té době na výsluní, nezdráhal se pomoci nezkušenému kolegovi. Záhy se z nich stali dobří přátelé. Díky slavnému mentorovi získal slávu i Marvan. V divadle působil celých osmnáct let, a když měl chvilky, kdy by nejraději odešel, vždy se nechal Vlastou přemluvit, aby zůstal. Své vystupování ale neomezovali jen na divadlo. Natočili spolu hned několik velmi úspěšných komedií.  

Intriky a propaganda

Dle svědectví některých pamětníků byl v období nacistické okupace Marvan přinejmenším velmi ohebný, co se morálky týče. Údajně měl spolupracovat s nacionalistickými periodiky. Když vládu převzali komunisté, nezastal se svého dlouholetého přítele Buriana, který byl obviněn z kolaborace, a šel tvrdě proti němu. Prý si brousil zuby na jeho divadlo. 

Marvanova skutečná povaha je velkou záhadou. Existuje totiž i druhá skupina osob, která tvrdí pravý opak, tedy, že si vždy zachoval svou tvář a čest. Pravdu se už zřejmě nikdy nedozvíme, nicméně faktem je, že hrál i za socialismu, dokonce i v propagandistických filmech. Ovšem i zde mohlo být určité pozadí, o kterém nikdo nevěděl a jenž mu, třeba, nedávalo na vybranou. 

Tragická smrt milenky 

Ač svou manželku velmi obdivoval, nedokázal skousnout, že mu nedala dítě. A tak se v Národním divadle začal točit okolo mladé herečky Aleny Jančaříkové, do níž se nakonec i zamiloval. Zanedlouho mu porodila dceru Alenu. Marvan tak začal za matkou svého dítěte docházet stále častěji. Jeho manželka Marie to ale pochopitelně nesla velmi těžce a žárlila čím dál více.  

Došlo to až tak daleko, že měl údajně Mariin bratr napadnout fyzicky hercovu milenku a nutit ji k potratu. Alenu nakonec našli mrtvou 3. prosince 1962. Dle velmi zběžného policejního vyšetřování se prý jednalo o sebevraždu svítiplynem. Jenomže její byt vypadal jako po bitce a stopy a odřeniny na těle naznačovaly fyzické napadení. Co se tehdy skutečně stalo? 

Zdroj textu: Blesk, Aha, Blesk pro ženy, čsfd, Wikipedie 

Zdroj fotek: Česká televize 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články