Dým bramborové natě: Film, který vrátil Hrušínského z pekla zpátky na výsluní

Rudolfa Hrušínského prosadil do filmu režisér František Vláčil, přestože měl herec od roku 1972 zákaz točit.
Zdroj: se souhlasem České televize

Pro Rudolfa Hrušínského to bylo poměrně těžké období. Již šest let nezavadil o pořádnou roli. Jen sporadicky se objevoval v televizi a divadle. Když mu chtěl nějaký režisér nabídnout práci, se zlou se potázal. Pak se ale objevil František Vláčil. Bylo mu jedno, že mu za jeho rozhodnutí bude režim házet klacky pod nohy. Pro film Dým bramborové natě nechtěl nikoho jiného, než Hrušínského.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 06. 2020 16:00

Stárnoucí doktor Meluzín přijme místo venkovského lékaře, aby po rozchodu se svou ženou získal znovu klid v duši. Vrací se zpět na místo, kde prožil dětství, kde ještě stále může cítit ve vzduchu vůni podzimních ohníčků a pečených brambor. Jeho zkušenosti a nadhled si záhy získají přízeň místních obyvatel.

Na film Dým bramborové natě se můžete podívat dnes ve 20:00 na Seznam TV.

Bude to tak a ne jinak!

Režisérovi Františku Vláčilovi kuráž rozhodně nechyběla. Přestože se ho snažili soudruzi přesvědčit o tom, že s Hrušínským by to tedy rozhodně nešlo, on práskl dveřmi, až se jim na stěnách rozkývaly všechny obrazy představitelů tehdejší vládní strany, a prohlásil, že buď Rudolf, anebo nikdo. Výbor nakonec usoudil, že dali Hrušínskému už co proto a že role venkovského doktora nebude asi nikoho moc zajímat. A tak na jeho požadavek kývli.

I přes to se ale vše nezměnilo jen mávnutím kouzelného proutku. “Musel jsem donekonečna podstupovat kamerové zkoušky, které byly přitom ve většině případů úplně zbytečné. Šlo jen o to, že zase museli ukázat, že právě oni jsou ti, co rozhodují o lidech a můžou si dělat, co se jim zlíbí,” zavzpomínal herec.

Byl nepohodlný

Na černé listině se Hrušínský objevil poté, co podepsal prohlášení Dva tisíce slov a veřejně odsoudil okupaci sovětských vojsk. Navrch nebyl nadšený ani z normalizace. Dostal zákaz na filmy, rozhlas, divadelní režii. Nemohl ani přednášet na DAMU. Zbylo mu jen Národní divadlo, kde se po něm zase vozil tehdejší ředitel.

Netrpěl však jen Rudolf, ale i jeho dva synové. První nemohl po absolutoriu DAMU najít angažmá, druhý, Honza, si neškrtl ve filmu ani v divadle. Když se přeci jen našla nějaká dobrá duše, která je chtěla angažovat, sesypal se na její hlavu hněv papalášů a nabídka na roli musela být ihned stažena. Celková situace, a zásadní nedostatek financí, se podepsaly na Hrušínského zdraví.

Nátlak pokračoval

Straničtí činitelé dokonce zašli tak daleko, že přemlouvali oba syny, aby se nechali přejmenovat a zřekli se tak své rodiny. Výhrůžky, neznámé telefonáty a anonymní dopisy byly u Hrušínských doma na denním pořádku. Novou naději do jejich života přinesl až Vláčil.

“Předtím jsem seděl celých šest let doma a užíral se,” prozradil Hrušínský. “Byl to strašný nátlak na psychiku. Prodělal jsem čtyři infarkty a zhoršila se mi cukrovka. Nevěřil jsem, že se mi podaří v životě zažít ještě něco pozitivního.” Podařilo. S filmem Dým bramborové natě se vše pohnulo kupředu a herec se začal opět objevovat ve filmech. Jinými slovy, jedna role střídala druhou.

Zdroj textu: Wikipedie, ČSFD, Aha

Zdroj fotek: Seznam TV, YouTube

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články