Legendární Rudolf Hrušínský nejstarší: Před smrtí se rozhádal s dlouholetým kamarádem Josefem Kemrem

Rudolf Hrušínský v Postřižinách.
Zdroj: Reprofoto Youtube

Za vším hledej ženu, říká staré přísloví a pravda to občas opravdu je. Rudolf Hrušínský nejstarší a Josef Kemr, dvě největší české herecké legendy, se spolu přátelili už od dob hereckých studií. Pro divadlo by oba dýchali a jeden za druhého by dali ruku do ohně. Do té doby, než jim do jejich idylického přátelství vstoupila cizí žena. Nikdy se už nesmířili.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 31. 05. 2019 17:00

Byli nerozluční přátelé. Kemr dokonce Hrušínského obdivoval tak moc, že když se rekonstruovalo Národní divadlo, z rodinného zlata nechal zhotovit tři zlaté hřeby, které nechal vtlouci do trámů provaziště velké opony. Nesly jeho a manželčiny iniciály a také iniciály jeho velkého kamaráda a kolegy Rudolfa Hrušínského. Jejich kamarádský vztah ale neměl trvat věčně.

Porvali se

Když Kemr ovdověl, zamiloval se do krásné divadelní inspicientky Marie Skopalové a hodně o ni usiloval. Hrušínský do Skopalové sice nebyl nějak přehnaně zamilován, ale rád ji škádlil a popichoval. Jednoho dne Marii Rudolf ze žertu popleskal po zadku, a to Kemra rozpálilo doběla. Došlo nejen na slovní, ale také na fyzické útoky a facky. Ti dva se regulérně poprali.

Nikdy se nesmířili

Kemr se přes žertík, kterého se jeho bývalý kamarád Hrušínský dopustil, nemohl přenést. Sice to byla jakási žabomyší válka, ale pro Kemra to znamenalo něco víc. Již nikdy s Hrušínským nepromluvil. Možná za to mohla jeho zvláštní a introvertní povaha.

Kemr Skopalovou tak moc miloval, že pro ni přichystal i místo ve svém hrobě, kde chtěl s ní spočinout. Jeho oficiální manželka je přitom pohřbena na Kladně.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články