Král komiků Vlasta Burian: Za své role bral vysoké honoráře, v milionovém dědictví došlo ke kurióznímu řešení

Přednosta stanice
Zdroj: Prima
Jako mladý inklinoval Burian ke sportu. Zajímal se o fotbal, hokej a tenis.Pak ale našel zálibu v herectví. Nejprve však vystupoval jen na večírcích a v hospodách.Jeho otec byl zprvu proti, pak ale změnil názor.Záhy přišlo divadlo, kabaret a filmy, kde bral desetinásobné honoráře oproti tomu, co dostávali jeho kolegové.+ 4 fotky+ 5 fotek

Komika Vlastu Buriana není třeba dlouze představovat. Patřil mezi nejoblíbenější prvorepublikové herce. Pak ale přišlo nařčení z kolaborace s nacisty a najednou se z něj stal veřejný nepřítel. Jak se mu tedy dařilo v soukromí? Obrátil vše v humor, nebo byl zcela jiný?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 05. 2020 13:00

Pan Ťopka sice vystupuje jako gentleman, ale ve skutečnosti se živí pouze příležitostnou prací, za kterou jezdí výhradně na černo. Ve vlaku se setká s přísným inspektorem drah Kokrhelem. Aby se vyhnul trestu za nezaplacenou jízdu, vystoupí z vlaku a převlékne se do uniformy přednosty stanice. Jenomže tuto stanici čeká kontrola samotným Kokrhelem.

Na film Přednosta stanice se můžete podívat dnes v 16:45 na Primě.

Fotbal, nebo herectví?

Vlasta Burian neměl nadání jen na herectví, ale i na sport. Nejvíce vynikal ve fotbale, byl dokonce brankářem klubu AC Sparta. Šel mu ale dobře i hokej, tenis a box. Svými komickými čísly bavil dlouho jen přátele na různých večírcích. Jeho otec byl zpočátku proti, ale když Vlastu viděl jednou na vlastní oči, rychle změnil názor.

Zanedlouho se Burianovi otevřela cesta k divadlu. Když si ho pak všiml Karel Hašler, přesunul se mladý komik do kabaretů, kde si záhy získal své věrné publikum. Podařilo se mu také založit vlastní divadlo. Nato přišel na řadu ateliér a kino. Jakmile se dostal k filmu, určitě svého rozhodnutí stát se hercem, nelitoval. Byl tak populární, že bral honoráře desetkrát vyšší než jeho kolegové.

V soukromí byl jiný

Zatímco na jevišti a před kamerou působil sebevědomým dojmem, doma to už tak růžové nebylo. Často se mu měnila nálada a objevovaly se maniodepresivní stavy. Jeho největší životní oporou se tak stala žena Františka, které přezdíval Nina. Byla totiž jeho nejvěrnější fanynkou. Burian se na ní, s postupem času, stal zcela závislým a prakticky bez ní neudělal ani krok.

A přece ji skoro jednou opustil. Hlavu mu popletla mladá, začínající herečka. Nebyl to nikdo jiný než Lída Baarová. Františka si to ovšem nenechala líbit a navštívila její rodiče. A byl klid. Lída by to s ním asi stejně nevydržela. Když dostal záchvat, údajně cvičil i několik hodin bez přestávky. Během depresí nedokázal ani vstát z postele.

Dědictví bez dědice

Když Vlasta Burian v roce 1962 zemřel na plicní embolii, jeho žena jej o dva měsíce později následovala. Ihned po jejím pohřbu přišlo na přetřes dědictví. Jelikož Burian nezanechal žádnou závěť, mělo dědictví připadnout logicky jeho dceři Emílii, kterou zplodil ještě za svobodna. Jaký byl jeho majetek?

Luxusní vila v Dejvicích mu byla zabavena komunisty, po převratu byla vrácena právě Emílii a následně ji dostal do vlastnictví její syn. Ten zároveň disponuje i dalšími Vlastovými nemovitostmi, které ovšem stojí na pozemku, jenž stále patří, kvůli absenci závěti, jeho dědovi a městu Praha. Údajná cena pozemků má dosahovat až do výše třiceti milionů korun.

NA DALŠÍ FOTOGRAFIE ZE ŽIVOTA VLASTY BURIANA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroj textu: Aha, wikipedie, Šíp, Blesk, csfd.cz

Zdroj fotek: Prima

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články