Ella Nollová: Ráznou herečku k filmu protlačil slavný komik Vlasta Burian

Ella Nollová a Karel Höger. Čtrnáctý u stolu (1943)
Zdroj: csfd.cz
Ella Nollová s Jindřichem Plachtou ve filmu Prstýnek (1945).Ella Nollová a Karel Höger. Čtrnáctý u stolu (1943)Ella Nollová a Václav Trégl. Jedenácté přikázání (1935)Ella Nollová s Jiřinou Steimarovou a Karlem Lamačem. Dobrý tramp Bernášek (1933)+ 1 fotka

Hrála domovnice, posluhovačky, drbny i hospodyně. Narodila se 7. července 1889 v Praze jako Eliška Jeníková. Původně se chtěla věnovat operní dráze, nakonec ale zvítězila činohra.

Petra Járková
Petra Járková 07. 07. 2019 08:00

Osudový muž

S mužem svého života Karlem Nollem se vzali roku 1911 a společně začali účinkovat v Divadle Vlasty Buriana. Tak začala i její filmová kariéra. Prvně se objevila ve filmu Dobrý voják Švejk (1926) a Vlasta Burian ji začal stále více obsazovat do svých filmů a sláva do té doby neznámé herečky začala stoupat.

Anton Špelec

Do diváckého povědomí se dostala díky filmu Anton Špelec, ostrostřelec v roli tety Josefíny. Ta si po záhadné smrti Tondy Špelce odnáší krásné hodiny. Ale je odhalena a vykázána. Její role byly jako přes kopírák. Sousedky, hospodyně, služebné nebo bytné, později role maminek. Můžeme ji vidět třeba ve filmech Eva tropí hlouposti (1939), Cesta do hlubin študákovy duše (1939) nebo Hotel Modrá hvězda (1941).

Nezapomenutelná role

Nezapomenutelná je její role Mráčkové ve filmu Vzbouření na vsi, kde hraje manželku nepraktickému muži, Františku Filipovskému, kterého nejednou švihne bičem.

Pobuřující film

V parodii o šlechetnosti, v Pytlákově schovance (1949), si zahrála roličku Bětušky Hadrbolcové. Bohužel film byl natočen ve špatnou dobu. Nedočkal se pochopení a pobouřil tehdejší mocipány. Nelíbilo se jim, že se ve filmu zpívá „Nebudem pracovat, budem se jen milovat“?

Konec kariéry

V roce 1950 hrála manželku Jaroslava Marvana ve filmu Bylo to v máji. Rok nato uzavřela filmovou kariéru filmem Cesta ke štěstí a krátce nato odešla do penze. Dvacet dní po svých sedmdesátých narozeninách v roce 1959 zemřela v Praze.

NA ROLE Z FILMŮ ELLY NOLLOVÉ SE MŮŽETE PODÍVAT V GALERII:

NA FOTOGRAFIE ZE ŽIVOTA VLASTY BURIANA SE PODÍVEJTE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články