Dvojník Vlasty Buriana i Jana Husa. Tajemství dokonalých proměn herce Vladimíra Javorského

Vladimír Javorský jako Jan Hus ve stejnojmenném filmu České televize.
Zdroj: Česká televize/Jan Kroupa
Vladimír Javorský (* 2. května 1962) je uznávaný český herec, který do rolí dává vše. Jeho proměny do zobrazovaných osobností jsou dokonalé. V seriálu České televize Bohéma hrál například Vlastu Buriana. Podívejte se na srovnání...Herec Vladimír Javorský jako Vlasta Burian.A skutečný Vlasta Burian ve filmu Ducháček to zařídí.Vladimír Javorský jako Burianův Přednosta stanice...+ 9 fotek+ 10 fotek

Klidný, skromný, pečlivý herec skutečných postav, jak jsme ho mohli vidět například v projektu České televize Bohéma, kde ztvárnil zmíněného Vlastu Buriana. Díky skvělému jazykovému vybavení se navíc uplatňuje i v zahraničních produkcích. Respektovaný herec Vladimír Javorský toho ovšem umí mnohem více...

Ivona Bergmann
Ivona Bergmann 19. 02. 2020 10:30

Respektovaný český herec Vladimír Javorský se narodil 2. května 1962 v Ostravě. Jako kluk chodil do sboru, hrál ping-pong a uvažoval o studiích geologie. Pak ale začal hrát v amatérském Divadle na žíněnkách, zaujala ho zejména pantomima, pohybové divadlo a už mířil jinam. Patří k nejlepším českým divadelním a filmovým hercům.

Prokletí štíhlé postavy

Vladimír Javorský se před kamerou ve výrazné roli poprvé objevil v záporné úloze mladého henleinovce Seppa, který ve Vlaku dětství a naděje Karla Kachyni děsí malou (Žaneta Fuchsová) i starší (Tereza Brodská) Věrku.

Útlá postava mu přiřkla i známou roli "Kyslíka" ze seriálu Chlapci a chlapi, kde ztvárnil vojína Ctibora Voříška. Nejslavnější je poté jeho role kašpara Gasparda Deburaua, slavného světového mima, z koprodukčního seriálu Největší z pierotů. Už tam vyniklo jeho věrné zpodobnění s legendárním mimem.

Javorskému navíc k dokonalému ztvárnění dopomohl jeho životní zájem o výrazový tanec a pantomimu, které se věnuje dodnes. Dokonce byl určitou dobu členem kočovné společnosti ve Francii a vyzkoušel si, jaké to je být potulným klaunem.

Od bezdomovce po kariéristu

Vzhled Javorskému předpisuje postavy bezdomovců, závislých i tragikomických outsiderů. Vyniká ale i v postavách byrokratů či kariéristů. Právě role slídivého stranického ředitele Šperka ve filmu Báječná léta pod psa mu přinesla nominaci na Českého lva. Ve skleněnou sošku ji proměnil o pár let později za hlavní roli v sociálním dramatu Poupata, kde si zahrál životního ztroskotance otce Jardu.

Javorský si ve své kariéře vychutnal i spolu s tvůrci filmu Most nominaci na Oskara, když byl v roce 2003 tento snímek vybrán z krátkometrážních zahraničních filmů.

Dobové televizní seriály

Vladimír Javorský je známý tvrdou přípravou doma, která není vidět, ale na jevišti a před kamerou je znát. V poslední době se úctyhodně zhostil náročné role osobnosti Vlasty Buriana v šestidílném cyklu České televize o osudu filmových hvězd stříbrného plátna za války s názvem Bohéma.

Tajemství úspěchu? Před natáčením zkoumal Buriana do posledního detailu. Hodně si o něm četl, sledoval jeho filmy a snažil se mu dostat pod kůži. Buriana měl jako dítě velmi rád z černobílých filmů pro pamětníky a dlouho se zdráhal na roli přikývnout: "Máte zodpovědnost vůči tomu člověku, géniu, vůči výsledku a přijde vám, že tomu nemůžete dostát," uvedl v rozhovoru s Barborou Tachecí pro Český rozhlas. Obdobně skvěle si zahrál např. v seriálu Já, Mattoni.

Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem

Vladimír Javorský je všestranně talentovaný. Hraje na saxofon a ukulele, zpívá s kapelou Miroslava Kemela, oblíbil si golf a má rád čaj. Mimo jiné ovládá pět světových jazyků – angličtinu, němčinu, ruštinu, polštinu a francouzštinu, což mu umožňuje brát filmové nabídky v zahraničí (např. jsme ho mohli vidět ve filmu Edith Piaf).

Za každé okolnosti vytváří dojem nenápadného a vyhýbavého introverta, který je spokojený s věcmi tak, jak jsou: "Jsem šťastný, že žiju. Že se nadechnu, vydechnu."

NA ÚŽASNÉ PROMĚNY V LEGENDÁRNÍ POSTAVY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje:

Rozhovor s B. Tachecí, Český rozhlas

Rozhovor s A. Švarcovou, Radiožurnál

Profil Vladimíra Javorského, novinky.cz

Vladimír Javorský, Wikipedia.cz

Vladimír Javorský, CSFD.cz

Česká televize

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články