Jak uvařit vejce, aby se dalo snadno oloupat. Řešení je vážně jednoduché

Jak uvařit vejce, aby se dalo snadno oloupat. Řešení je vážně jednoduché
Zdroj: Pixabay

Loupání vajec je banální věc, která nás ovšem dokáže pořádně rozčílit. Hlavně tehdy, když chceme mít rychle hotovo a skořápku se nám nedaří oddělit. Poradíme, co udělat při vaření a po něm, aby vajíčka šla snadno loupat. Není to žádná věda.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 17. 03. 2021 10:00

Vejce jsou častou součástí jídelníčku. Člověka tudíž dokáže zdlouhavé loupání pořádně otrávit. Přitom je škoda trápit se s něčím, co má jednoduché řešení. V čem tento trik spočívá?

Co potřebujete vědět před vařením

Jedním z faktorů, které přispívají ke snazšímu loupání, je čerstvost vajec. Obecně platí, že ta novější se loupají trochu hůře. Vejce, která jsou stará přinejmenším týden, v lednici trochu mění své vlastnosti. Na jejich vrcholcích vznikají pod skořápkou vzduchové kapsy. Díky nim se pak slupka lépe uvolní od bílku. S časem stráveným v lednici se rovněž mění hodnota pH uvnitř vajec, stávají se zásaditějšími.

Vařte vajíčka se lžící sody

Do vody, ve které budete vařit vejce, přidejte polévkovou lžíci sody bicarbony. Už jsme nastínili záležitost zásaditosti v souvislosti s časem, který vejce stráví v lednici. Přidáním sody se tento proces ještě urychlí. Výsledek je takový, že skořápka se od vajíčka oddělí téměř sama. Komplikované odlupování je tak minulostí. Než se ale vrhnete do odstraňování slupky, potřebujete vědět ještě něco.

Vajíčka prudce ochlaďte

Po uvaření slijte z vajíček horkou vodu a vyměňte ji za studenou, až ledovou. Tohle šokové ochlazení by mělo trvat zhruba dvě minuty. Než vajíčka začnete loupat, měla by být chladná.

Vajíčka loupejte od širšího konce

S loupáním vajíček začínejte od širšího konce. Mezi osvědčenými radami se objevuje i loupání pod tekoucí vodou, to ale s předchozím postupem nejspíš vůbec potřebovat nebudete.

Samooloupání ve sklenici

Velmi zajímavou metodou je také využití sklenice, do které dáte ze třetiny studenou vodu a vhodíte do ní vajíčko. Zakryjete dlaní a pořádně s ní párkrát zatřepete. Pro jistotu provádějte tuhle operaci nad dřezem. Místo dlaně můžete zašroubovat víčkem. Po zatřepání skořápka odpadne a ze sklenice vyndáte oloupané vajíčko.

Vyfouknutí vejce

Naše poslední možnost je také velmi snadná. Stačí vajíčko naklepnout z obou stran a odloupnout z těch míst kousek skořápky. Následně do užší části silně foukněte. Vajíčko by vám mělo samo vklouznout do dlaní. Takže si dejte pozor, aby nespadlo na zem.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články