Pálení žáhy v těhotenství: Které babské rady pomohou a na co si dát pozor

Pálení žáhy v těhotenství: Které babské rady pomohou a na co si dát pozor
Zdroj: Freepik.com

Pálení žáhy patří k velmi častým problémům v těhotenství. Na vině jsou nejen hormonální změny, ale i zvětšující se děloha, která tlačí zespodu na žaludek. S nepříjemnými pocity v hltanu a krku si můžete poradit hned několika způsoby. My vám nabízíme přehled těch lidových.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 20. 02. 2021 09:00

Kromě toho, co vám může od pálení žáhy pomoci, jsme se zaměřili i na prevenci. A prozradíme vám, čeho se vyvarovat, aby se váš neduh nezhoršil.

Jak se pálení žáhy projevuje

Člověk má při pálení žáhy pocit, jako by ho pálilo za hrudní kostí a měl přeplněný žaludek. Nepříjemné horko často stoupá až do krku. Objevuje se hořká pachuť v ústech. Ženy také často popisují menší chuť k jídlu.

Jaké jsou příčiny k pálení žáhy

Pálení žáhy zhoršuje přejídá. Žádoucí není ani najíst se večer těsně před spaním. Záleží také na složení potravy. Ne úplně šťastnou volbou jsou sladkosti, kořeněná a mastná jídla. Z pití může působit neplechu konzumace kávy a perlivých nápojů.

Co pomáhá při pálení žáhy v těhotenství

Pokud žena začne pociťovat tyto problémy, měla by omezit výše zmíněné příčiny pálení žáhy. Vhodné je zařadit více jídel v menších porcích a jíst maximálně hodinu před tím, než půjdete spát. A hlavně se nepředklánět.

Lidové rady, jak omezit pálení žáhy

Mezi jeden z nejčastěji doporučovaných prostředků proti pálení žáhy patří soda. Pomoci by měla troška tohoto bílého prášku na špičku nože. Co se týká nápojů, doporučuje se hrnek mléka, vyzkoušet můžete i sklenici vlažné vody.

Mléko je ovšem velmi diskutabilní. Někdo na něj před spánkem nedá dopustit, jiní před tímto trikem varují. Mléko může pomoci krátkodobě, ale kvůli obsahu vápníku situaci z dlouhodobého hlediska spíše zhorší.

Potraviny proti pálení žáhy

Mezi potraviny, které by měly zklidnit pálení, patří třeba protizánětlivý zázvor (skvělý je teplý zázvorový čaj), dále aloe vera. Obě rostliny podporují správné trávení.

Vyzkoušet můžete také kořenovou zeleninu, brokolici či květák. Z ovoce pak banány a melouny. Podle babských rad zabírá i kousek nastrouhané syrové brambory. Hodí se také rýže a kuskus.

S bylinkami na pálení žáhy buďte opatrné

Na pálení žáhy pomáhají i některé bylinky. Dejte si ale pozor, aby se hodily pro těhotné ženy. Bezpečný pro vás i vaše miminko bude fenykl, anýz a kmín.

Jestliže u vás pálení žáhy souvisí s těhotenstvím, přirozeně vymizí po porodu. Jinak je zapotřebí kontaktovat lékaře a případně se nechat vyšetřit na gastroenterologii.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články