Opatrně se zázračným zázvorem: Vyléčí skoro všechno, umí být ale i nebezpečný

zázvor
Zdroj: Freepik.com

Bez zázvoru se v moderní domácnosti neobejdeme. Přísahaly na něj i báby kořenářky, které dobře věděly proč. Oddenek, nebo chcete-li kořen, této kouzelné byliny má tolik skvělých účinků na náš organismus, že nám na jejich vypočítání ani jeden článek nestačí.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 19. 11. 2020 11:00

Zázvor neodmyslitelně patří k podzimu a zimě. Připravujeme z něj například posilující čaj, který je v chřipkovém počasí doslova k nezaplacení. Avšak ne všechno je tak jednoznačné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Užívání a konzumace zázvoru má svoje specifika, není to všelék a rozhodně není pro každého.

Skvěle chutná

Zázvor ve své kuchyni používají především asijské národy. Najdeme jej například v kuchyni indické, japonské i čínské. U nás jej konzumujeme především v podobě čaje a limonády, postupně ale proniká i do masitých receptů.

Účinně léčí

Nejenom gingerol, ale i další látky v zázvoru obsažené fungují jako stimulant a podporují tvorbu trávicích šťáv. Proto se doporučuje konzumovat čerstvý zázvor při nevolnosti, nadýmání nebo pálení žáhy. Dokáže vyřešit i nevolnosti spojené s cestováním.

Nepředávkujte se

Jak vidíte, zázvor je věc skvělá, je však třeba dbát na způsob, jakým jej užíváte. Doporučená denní dávka čerstvého zázvoru je totiž jen 4 g. Proto obzvlášť při déletrvajících obtížích máme tendenci se jím předávkovat. A tehdy látky, které stimulují zažívací trakt, mohou způsobit i negativní efekty. Na to, že jste to s léčbou přehnali, vás upozorní průjem, opětovné pálení žáhy či plynatost.

Vyhýbat se zázvoru odborníci doporučují i nastávajícím maminkám, které by jím snad chtěly odstranit ranní nevolnosti. Stejně tak by si jej měly odpustit v období posledních týdnů těhotenství, kdy podle některých studií může mít zázvor souvislost s předčasným porodem.

Zázvorový čaj

Posilující a lahodný čaj z čerstvého kořene zázvoru si připravíte poměrně snadno a za pár minut. Postaví vás na nohy, i když s vámi lomcuje podzimní chřipka.

Potřebujete: Kousek čerstvého zázvoru, tři kolečka citronu, lžičku medu.

Postup: Oloupejte kousek zázvoru (na jeden šálek doporučujeme asi 2 cm podle tloušťky kořene) a nakrájejte ho na plátky zhruba 2 mm silné. Zázvor můžete také nastrouhat. Zalijte horkou vodou a nechte zhruba pět minut louhovat. Potom všechen zázvor vyjměte nebo čaj slijte, aby neměl tolik palčivou chuť. Přidejte citron a med a ihned ještě teplé vypijte.

Chuť čaje můžete vylepšit přidáním několika hřebíčků, kouskem celé skořice nebo hvězdičkou badyánu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články