I v zimě hrozí dehydratace: Řešení přitom máte doslova na dosah

I v zimě hrozí dehydratace: Řešení přitom máte doslova na dosah
Zdroj: Freepik.com

Zima už je zase na dohled a s ní i mrazivé počasí, které vůbec nesvědčí naší pleti ani organismu. V létě, když panují tropická vedra, totiž pijeme dostatečně, počasí nás k tomu přiměje, ale v zimě pocit žízně není tak silný a my zapomínáme tělu dodávat dostatek tekutin. A přitom stačí tak málo.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 16. 11. 2020 10:59

Naše tělo je ze 70 % tvořeno z vody, a právě proto je tolik důležité ji pravidelně doplňovat. Věděli jste například, že ztráta pouhého jednoho litru vody vůči celkovému objemu těla je považována za lehkou dehydrataci? Vypitím správného množství tekutin udržujeme svoje tělo aktivní, svěží, dokážeme se déle soustředit a netrpíme bolestmi hlavy. A věděli jste, že nedostatečný pitný režim dokonce stojí za vznikem a prohlubováním nevzhledné celulitidy nebo znečištěné pleti?

Nečekejte, až se žízeň ozve

Jestliže začnete pociťovat svírající pocit sucha v ústech a suchou pokožku, už jste se dostali do stavu dehydratace, čemuž je třeba předcházet. V chladných měsících není naše tělo tolik ohříváno, i proto oproti létu nemusíme zaznamenat pocit žízně. Je to však pouhé zdání – tělo vodu potřebuje doplňovat neustále. Základ by měla tvořit voda, vhodná je zejména pramenitá, ještě lepší je však minerální, která organismu dodá kromě tekutin také tolik prospěšné minerály.

V zimě si ale dopřáváme také čaj, který tělo zahřeje, zpestří pitný režim a dodá další potřebné látky, které mají vliv i na naši psychiku. Čaj si lze připravit třeba i z aloe a čerstvých bylinek, které probudí naše smysly a na rozdíl od kávy tělo nedehydratuje.

Kolik vody stačí

Nebojte, opravdu není nutné vypít každý den 2 až 3 litry vody, jak často slýcháme. Doporučené denní množství se u každého člověka dost liší. Důležité je doplňovat tekutiny pozvolna celý den. Ke ztrátě tekutin totiž dochází již při spánku, kdy se tělo potí, spotřebovává vodu na funkci orgánů, a ráno může být dehydratované, což může mít za následek špatnou funkci ledvin a také stres. Během dne z něj odchází další tekutiny, a to nejen vlivem tělesných aktivit.

Stále při ruce

Nacházíte-li se během pracovního dne mimo dosah tekutin, noste si je s sebou. A zkuste přitom myslet nejenom na sebe, ale i na ostatní a nepoužívejte jednorázové lahve. Pořiďte si přenosnou lahvičku, do které si doma připravíte čaj nebo čistou vodu s trochou ovoce či bylinek. Budete-li mít nápoj stále na očích a po ruce, zaručeně už na pitný režim nezapomenete. Zároveň dobře uhlídáte, kolik jste toho za den vypili.

Zacvičte si

Máte-li i přesto problémy s příjmem vody, nemůžete se donutit ohlídat a tělu poskytnout dostatek správných tekutin, mohou za tím být ztuhlé svaly. Ty utlumí rozvod krevního oběhu a tok lymfy. Všechny procesy v těle zpomalí a výsledkem je, že člověk je často unaven a k pití se zkrátka nedonutí. V boji proti tomu pomáhá Dornova metoda. Ta narovná páteř, která je hlavním pilířem celého těla a má největší vliv jak na funkci svalů, tak i na funkci jednotlivých orgánů. Vrátí je na správné pozice a v těle se spustí samoregenerační procesy.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články