Bylinková péče o vlasy: Šalvěj je přiměje rychleji růst a rozmarýna zatočí s lupy

vlasy
Zdroj: Freepik.com
Za pomoci heřmánku a bez agresivního chemického zesvětlovače můžete přirozeně rozjasnit vaše plavé vlasy.Rozmarýna pečuje o mastné vlasy. Pro zpevnění vlasů a zpomalení jejich vypadávání se skvěle osvědčila bazalková voda.Šalvěj má stimulující účinky na růst vlasů. + 2 fotky+ 3 fotky

Jsou vaše vlasy suché, lámavé a bez lesku? Jestliže vám navíc začaly i víc vypadávat, je na čase poskytnout jim ozdravnou kúru, aby se obnovila jejich rovnováha. Vhodným způsobem, jak mít opět vlasy v kondici, je bylinková péče.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 26. 10. 2020 14:25

Vlasy odrážejí nejen celkový zdravotní stav, ale jsou i obrazem duše. Oslabený organismus se projeví na koruně krásy, která najednou ztrácí na hustotě a kvalitě. Začněte proto s jejich obnovou už dnes, a za pár týdnů budete mít znovu oslnivou hřívu. Zvládnete to v pohodě i sama a doma.

Pažitkový zábal proti mastnotě

Pažitku neboli šnytlík milujeme v polévce, báječná je také najemno nasekaná na chlebu s máslem. Možná ale nevíte, že se skvěle hodí pro ozdravení mastných vlasů. Proto si z ní připravíme jednoduchý zábal:

Vezměte 1 velkou hrst (nebo 2 pro dlouhé vlasy) najemno nasekané pažitky a vhoďte ji do 150 ml vařící vody. Už ale nevařte, jen ji nechte pod pokličkou louhovat až do úplného zchladnutí. Výluh přelijte přes plátno, a dobře vyždímejte, abyste získali co nejvíc šťávy. Tu pak smíchejte se dvěma lžícemi zeleného jílu a naneste na vlasovou pokožku. Nechte působit zhruba 30 minut, opláchněte a umyjte šamponem. Kúru opakujte 2x týdně.

Bujná kštice se šalvějí

Milujeme šalvěj v kuchyni a děláme z ní i sirupy proti nachlazení. V domácí kosmetice se šalvěj používá jako stimulant pro rychlejší růst vlasů. Účinná je například v podobě masážního elixíru:

Dvě velké hrsti sušených šalvějových listů macerujte po dobu 10 dní ve 100 ml čisté vodky nebo bílého rumu. Touto tinkturou pravidelně, ideálně každý den masírujte vlasovou pokožku.

Rozmarýna zatočí s lupy

Jestliže řešíte neustálé a otravné vypadávání lupů, zkuste na ně poslat rozmarýnu. Tato typicky středomořská bylinka, které se velmi dobře daří i u nás, poslouží jako důležitý základ pro vlasovou vodu:

Vsypte hrst stonků rozmarýny do litru studené vody a přiveďte k varu. Prudce vařte zhruba 20 minut, nechte pod pokličkou zcela vychladnout a přeceďte přes síto. Výluhem si opláchněte vlasy vždy po umytí. Rozmarýnová voda nejenom že odstraní lupy a přebytečný maz, ale vlasy i lehce ztmaví a rozzáří.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články