Trápí vás návaly a změny nálad při menopauze? Ulevte si silou bylin, kdy zabere jetel a proč je dobrá třezalka

klimakterium, bylinky, menopauza
Zdroj: Freepik.com

Ženy odpradávna uměly využívat všemocnou sílu bylin, aby jim pomohla a byla k užitku. Ani v dnešní moderní době neodvracejme pozornost od přírodních léčiv a babských rad. Existuje několik bylinek, které dokážou pomoct i během menopauzy.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 20. 10. 2020 14:30

Menopauza je obdobím v životě ženy, před kterým není kam se schovat. Hodně věcí se změní a některé z nich nejsou vůbec příjemné. Například nás překvapí zjištění, že po všech těch životních zkušenostech namísto zaslouženého vnitřního klidu zažíváme neopodstatněný stres, roztěkanost, horší soustředěnost a nekvalitní spánek. A také se dostaví šílené ataky návalů horka a studeného potu. Nebaví nás to, nelíbí se nám to a omezuje nás to. Ulevit si můžeme hormonální léčbou anebo sáhneme po generacemi osvědčených bylinkách. Existuje jich hned několik a během menopauzy dokážou hodně pomoci.

Užívejte bylinky správně

Pokud si byliny sbíráte sami, dodržujte pár pravidel. Rostliny nesbírejte po dešti, protože když budou mokré, hrozí, že je během sušení napadne plíseň. Sušte je ve stínu a skladujte v neprůhledných dózách, ideálně papírových sáčcích. Z jednotlivých bylin pak stačí uvařit čaj či nálev a pravidelně popíjet. Pokud nemáte na pěstování a sbírání bylinek čas, můžete si je koupit už usušené anebo vybrat již namíchané směsi či doplňky stravy.

Třezalka tečkovaná

Krásná žlutá trvalka je velmi významnou bylinkou lidového léčitelství, a to díky silnému působení na náš organismus. Pyšní se zejména sedativními a zklidňujícími účinky a z tohoto důvodu je tou pravou, která nám pomůže prožít harmonické klimakterium. Navíc má vliv na pevný a kvalitní spánek a posiluje imunitní systém.

Červený jetel

Nádherně kvetoucí bylina, na které si s oblibou pochutnává pasoucí se skot, je mimo jiné i nepostradatelná pro ženy v přechodu. Obsahuje totiž přírodní estrogeny, jež napomáhají zmírňovat všechny nepříjemné projevy klimakteria. Přidává se zpravidla do čajových směsí anebo potravinových doplňků. Oproti většině bylin, které zpravidla nechutnají valně, je jetelový čaj vysloveně lahodný.

Andělika lékařská

Statná a vytrvalá bylina s něžným názvem má příjemnou kořenovou vůni a roste planě podél horských potoků. Její kořen upravuje menstruaci, usnadňuje porod a hlavně podporuje tvorbu progesteronu. Skvěle vyrovnává rozkolísané hladiny hormonů a pomáhá odstraňovat návaly horka. Bylina celkově zklidňuje, pomáhá při předrážděnosti a nespavosti, má vliv na krevní oběh.

Ploštičník hroznatý

Bylina pocházející z východního pobřeží se vyskytuje především v Kanadě a na území USA při Atlantickém oceánu. Výjimečná je především díky svému kořenu, který obsahuje glykosidy a terpeny, jež jsou svými účinky nápadně podobné estrogenům. Během menopauzy jsou to právě ženské pohlavní hormony estrogeny, jejichž produkce klesá, až přestane úplně. Ploštičník je v tomto období řešením nejen na gynekologické potíže, ale také jako lék na nespavost, zlepšuje koncentraci a paměť a má pozitivní vliv na psychickou pohodu.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články