Chrápání není jen nepříjemné: Ohrožuje zdraví víc, než si myslíte

chrápání, žena, muž, postel
Zdroj: Freepik.com

Spát vedle chrápajícího partnera, to vyžaduje opravdu pevné nervy nebo špunty do uší. Obojí má ale své limity. A přitom vaše spása je někdy přímo na dosah, respektive pod hlavou. S chrápáním mnohdy pomůže jen výměna polštáře.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 19. 10. 2020 10:00

Buďte ohleduplní ke svému okolí a pozorní k sobě, proto, pokud patříte k lidem, kteří trpí chrápáním, měli byste provést nezbytné kroky k jeho odstranění. Nezapomínejte totiž na to, že nejen vy, ale i váš partner potřebuje kvalitní spánek. Během chrápání nespíte klidně ani si neodpočinete.

Jak to s chrápáním je

Takzvané jednoduché chrápání provozuje v noci až 85 procent populace a je jedno, zda jsou to muži či ženy. Kdy ke chrápání dochází, tedy občasnému vydávání hrdelních zvuků v poloze na zádech: nejčastější příčinou je rýma, alergie či suchý vzduch v místnosti nebo špatná opora hlavy a krku. Tohle chrápání je přechodné a lze jej celkem snadno odstranit.

Horší je to se skupinou spáčů, kterou sužuje takzvané habituální chrápání, při kterém se chrápe poctivě každou noc a v jakékoliv poloze. Dochází k němu, když uvolněné struktury v hrdle začnou vibrovat a vytvářet zvuk. Toto chrápání už je považováno za poruchu spánku, jehož těžká forma může mít závažné zdravotní či společenské důsledky. Je vhodné navštívit lékaře specialistu, jenž na základě vyšetření ve spánkové laboratoři nasadí správnou a účinnou léčbu.

Nechtějte naletět

Přejděme dnes lékařské řešení pro odstranění chrápání a věnujme se spíš možnostem, které jsou v našich silách a do kterých bychom se měli pustit co nejdříve. Jestliže je zdrojem vašeho chrápání rýma nebo alergie, stačí počkat, až odezní, také suchý vzduch můžete upravit zvlhčovačem. Pakliže chrápete v poloze na zádech, pomůže vám správný polštář.

Můžete pořídit kvalitní prostředky anebo se také nechat napálit. Na trhu existuje velké množství výrobků, které slibují jeho odstranění, ale většina z nich není účinná. Speciální polštáře, které výrobci deklarují jako polštáře proti chrápání, se ukázaly jako nefunkční a zákazníkům to požadovaný efekt nepřineslo.

Existuje řešení?

Na světě zatím není žádný zázračný lék, který by dokázal chrápání úplně odstranit, avšak změna návyků při způsobu spánku může výrazně pomoci. Existují například polštáře, které mají opravdu vliv na chrápání. Žádné kouzelné výrobky slibující nesplnitelné však za tím nehledejte, důležité je, zda má správnou velikost a tvar, který sedne právě vám. Tak jak to automaticky děláme v případě matrace, i polštář by si měl člověk pořádně vybrat. Je totiž stejně důležitý. Celou noc podpírá naši krční páteř, což může mít při nesprávné poloze těla neblahé důsledky nejen na spánek, ale i celkové zdraví.

V posteli trávíme třetinu svého života a přibližně třetinu dne. Pokud bychom spali na špatném polštáři, dříve či později bychom pocítili následky, k nimž patří zejména bolest krční páteře. Pokud si však vybereme správnou velikost a tvar opory hlavy, může mít výrazný vliv nejen na kvalitu spánku jako takového, ale i na nepříjemné chrápání.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články