Blechy psí, ty jdou i na člověka: Účinné metody, jak jich zbavit pejsky i kočičky

pes, kočka
Zdroj: pixabay.com

S končícím létem se příroda pomalu ukládá k spánku. Jenomže jsou živočichové, kteří naopak ožívají. Například pro blechy je podzim nejaktivnějším obdobím vůbec. Je proto důležité nenechat nic náhodě a náležitě před nimi chránit domácí mazlíčky.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 04. 10. 2020 10:00

Takovým pejskům a kočičkám drobný hmyz nejenže znepříjemňuje život, ale zároveň může ohrožovat jejich zdraví. Invazím blech v tomto období nahrává celá řada faktorů. Jedním z nich je i ten, že s nástupem podzimu celkově my jako chovatelé začínáme podceňovat ochranu mazlíčků před vnějšími parazity.

Klíšťata nejsou jediný problém

Často se domníváme, že s končící sezónou klíšťat už není čeho se obávat. A proto přestáváme používat prostředky chránící nejen před nimi, ale i dalšími vnějšími parazity včetně blech. Těm proto během podzimních měsíců nastávají skutečné hody. Jejich výskyt tedy není radno podcenit, i když se to zpočátku může jevit jakkoli banální.

Chudáčci mazlíčci

Neustálé kousání a sání krve dokáže psům, kočkám i lidem pořádně znepříjemnit život. Blecha totiž po kousnutí vylučuje látku zabraňující srážlivosti krve, což jí umožňuje krev sát, a právě tato látka je příčinou toho, proč bleší kousnutí tak nepříjemně svědí. U některých citlivějších zvířat se dokonce může rozvinout alergie na bleší kousnutí. Nepřetržitým škrábáním postižených míst může zvíře začít ztrácet srst a malé ranky na kůži se stávají vstupní branou pro infekce. U štěňat a koťat může napadení blechami způsobit až chudokrevnost.

Pomoc při ruce

V boji s nepříjemnými parazity může pomoci celá řada běžně dostupných přípravků. Chovatelé by ale měli mít alespoň základní povědomí o tom, jak fungují, a vybírat si je i s ohledem na možné komplikace. Přípravky proti blechám a klíšťatům se liší například v tom, jak dochází k jejich usmrcení. „U některých přípravků je nutné, aby došlo k přisátí blechy nebo klíštěte, kvůli čemuž v případě blech dochází k podráždění a možnosti vzniku alergie na bleší kousnutí a u klíšťat hrozí nebezpečí přenosu onemocnění. Z tohoto pohledu jsou tedy nejvhodnější přípravky, které blechy a klíšťata likvidují už při kontaktu se srstí nebo kůží,“ radí veterinární parazitoložka MVDr. Barbora Červená, Ph.D.

Po bleškách červíci

Ačkoli blechy patří mezi vnější parazity, neznamená to, že škodí jen povrchově. Mohou přenášet i řadu virových a bakteriálních onemocnění, mimo jiné lymskou boreliozu, endemický tyfus nebo mor. Obtížný hmyz je také mezihostitelem tasemnice, která parazituje v trávicím traktu zvířete. Psi a kočky si nevítané obyvatele svých kožíšků vykusují a tím pádem mohou infikovanou blechu, a s ní i tasemnici, snadno pozřít. Nakažení tasemnicí pak může vést až k obávané alveolární echinokokóze, která těžce poškozuje játra.

Nejdřív kožíšek, pak i pelíšek a celý byt

Na samotných zvířatech většinou žije jen kolem pěti procent blech z celé kolonie a obvykle se v jejich kožiších vyskytují jen ve chvílích, kdy potřebují sát krev. Většinu času blechy tráví mimo zvíře, vždy ale v jeho těsné blízkosti. Najdeme je zejména v pelíšcích, kobercích a v čalouněném nábytku. Je tedy zapotřebí provést důkladný úklid všech věcí a prostor včetně těch, které se nedají snadno vytřít, vyprat nebo vyluxovat.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články