Vůně prozradí chorobu: Kočky například poznají Parkinsona, který trápí i herečku Janu Hlaváčovou

Britská kočka umí vyčichat parkinsona.
Zdroj: Pixabay
Herečka Jana Hlaváčová trpí parkinsonem a depresemi.Herec Alan Alda nemoci zatím zdárně vzdorujeBritská kočka umí vyčichat parkinsona.Jana Hlaváčová a Luděk Munzar v dobách, kdy na tom byla herečka lépe+ 15 fotek+ 16 fotek

Asi už jste slyšeli, že spousta nemocí se dá rozpoznat podle vůně. Nenechte se mýlit, ne vždy jde o aroma příjemné. Co byste ale řekli na to, že i zvířata mohou odhalit různé nemoci? Třeba taková britská kočka vyčenichá Parkinsona.

Petra Járková
Petra Járková 19. 04. 2019 10:00

Některé nemoci působí tak, že kvůli nim mají vaše sliny nebo pot charakteristický zápach. Obecně platí, že nemocný člověk silněji zapáchá.

Říká se, že člověk nemocný cukrovkou páchne po acetonu, žlutá zimnice zase připomíná zkažené maso, tyfus je cítit po čerstvém pečivu a tlusté střevo třeba po rybině.

Jakou vůni má tolik obávaná Parkinsonova choroba? To zatím není možné přesně specifikovat, protože ji cítí jen kočka. Konkrétně jedna britská kočička Joy ji pozná dříve než odborníci. Díky tomu spolupracuje s vědci, kteří doufají, že jim o této nevyzpytatelné nemoci pomůže získat o nejvíce informací.

Parkinsonem trpí i velké množství celebrit. Z těch českých můžeme jmenovat Janu Hlaváčovou, slavnou českou herečku, která kromě toho trpí i depresemi, nebo herce Ladislava Mrkvičku, kterého dokonce Parkinson dovádí k myšlenkám na smrt. Ze světových celebrit touto nevyléčitelnou nemocí trpí známý herec Alan Alda, hvězda seriálu MASH, který jí zatím však vzdoruje velmi dobře. Bere léky, dodržuje životosprávu a závažnějšími příznaky dosud netrpí.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články