Mladičké korejské hudební hvězdy umírají jak na běžícím pásu. Kvůli čemu?

Mladičké korejské hudební hvězdy umírají jak na běžícím pásu. Kvůli čemu?
Zdroj: Profimedia.cz, koláž: Lifee.cz

Hudební styl známý jako korejský pop (K-pop) je na vzestupu. V posledním měsíci ho ale zasáhly další těžké rány – zemřely totiž jeho dvě vycházející hvězdy – Goo Hara a Sulli. A mnozí fanoušci mají jasno, že za jejich úmrtí může nadměrný tlak, který v této hudební branži panuje.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 25. 11. 2019 10:26

Sulli, stejně jako o měsíc později  Goo Hara, byla nalezena mrtvá ve svém domě v Jižní Koreji. „Co se to děje v K-pop průmyslu? Bojím se,“ napsal jeden z fanoušků. A podobnými vzkazy se svět internetu jen hemží.

Nejspíš obě spáchaly sebevraždu

Osmadvacetiletá Goo Hara, která byla mezi fanoušky známa pod přezdívkou Hara, bývala členkou kdysi populární skupiny Kara. Nedávno dokončila sólové turné po Japonsku, zdá se ale, že s problémy bojovala už déle. Podle policie se dokonce v květnu pokusila o sebevraždu, za což se ale později svým fanouškům omluvila. „Je mi líto, že jsem vyvolala obavy a rozruch. Co se týká mého zdraví, tak se zotavuji,“ napsala tehdy. V neděli 24. listopadu už ale bohužel zemřela.

[caption id="attachment_86614" align="alignnone" width="600"]Profimedia.cz  Goo Hara[/caption]

O tři roky mladší Sulli (celým jménem Choi Jin-ri), našel v říjnu mrtvou její manažer. Ani tento případ dosud policie neuzavřela, i ona ale s nejvyšší pravděpodobností spáchala sebevraždu. Dříve bývala dětskou hvězdou dívčí skupiny f(x), tu ale později opustila a vydala se na úspěšnou sólovou dráhu.

[caption id="attachment_86615" align="alignnone" width="600"]Profimedia.cz  Sulli[/caption]

Goo Hara i Sulli pod tlakem manažerů i fanoušků

Hvězdy K-popu, který je kombinací taneční hudby, elektropopu, hip hopu a RnB, bývají velmi aktivní ve světě sociálních sítí, což se jim ale také někdy může vymstít. Své by o tom mohla vyprávět právě Sulli, která měla skoro šest a půl miliónu followerů. Ti jí ale dokázali někdy pořádně naložit: třeba poté, co nasdílela fotku z narozeninové oslavy Goo Hary, na které se políbily na rty. Za to však schytala řadu homofobních narážek a tuto fotku raději smazala. Minulý měsíc jí během jednoho livestreamu zase omylem vypadlo ňadro, za což sklidila další ostrou kritiku.

Sulli bojovala i s panickou poruchou. „Dokonce mě opustili i blízcí lidé. Byla jsem jimi zraněná a cítila jsem, že tu není nikdo, kdo by mi rozuměl,“ svěřila se jednou. I ona se musela vypořádat s obrovským tlakem, který v jihokorejské hudební branži panuje. Jeho hvězdy jsou pod drobnohledem 24 hodin a sedm dní v týdnu a ve svých kontraktech mají navíc zahrnuty šílené klauzule. Ty obsahují například týdenní vážení, zákaz partnerů a nařizují přísné diety. Zřejmě i proto Goo Hara a Sulli nejsou prvními oběťmi.

Pohltila ho deprese

Před dvěma lety zemřel zpěvák Kim Jonghyun, kterému bylo pouhých 27 let. Mluvil o tom, že je zlomený zevnitř, a pravděpodobně spáchal sebevraždu. „Deprese, která mě pomalu hlodala, mě úplně pohltila. Už to nemůžu porazit,“ napsal ještě předtím, než jeho bezvládné tělo nalezli v bytě. V roce 2015 zase zemřela zpěvačka Ahn So Jin, která se dostala do deprese poté, co byla propuštěna ze své dívčí kapely. Následně vyskočila z desátého patra svého bytu. Přitom ji bylo pouhých dvaadvacet let.

Vypadá to, že lidé, kteří mají na starost jihokorejský hudební průmysl, by se nad svými praktikami měli pořádně zamyslet, stejně jako "toxičtí" fanoušci.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články