Sociální sítě a jejich škodlivé působení na psychiku. Které jsou ty nejhorší?

Sociální sítě nám změnili životy. Někomu k lepšímu, jinému k horšímu
Zdroj: zdroj: pixabay

Sociální sítě lidi sbližují, ale zároveň i oddalují. V dnešní době internetu můžeme být spojeni s celým světem a spojit se s kýmkoliv. Na druhou stranu nás sociální sítě odtrhávají od reálného života a realitu hodně zkreslují. Jaká je tedy nejhorší sociální síť? Facebook rozhodně ne. Ten je druhý.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 01. 04. 2018 16:52

S tímto výzkumem přišli angličtí vědci, kteří zkoumali chování lidí ve věku od 14 do 24 let. Tato generace mladých lidí je totiž sociálními sítěmi postižena nejvíce. Přišli na zajímavý fakt. Instagram totiž dostává lidi do depresí. Nejvíce ženy.

Instagram. Zkresluje realitu

Nejhůře dopadl Instagram. Tato mobilní sociální síť údajně nejvíce lidí odtrhává od reality. Můžou za to úpravy fotek, které se v této aplikaci dají použít. Z obyčejné nudné fotky se tak rázem stane umělecké dílo. V ženách a dívkách tak probouzí pocit méněcennosti a zoufalství, protože ony, dle svého myšlení, nikdy nebudou tak krásné jako ženy na přefiltrovaných a tisíckrát vyretušovaných fotografiích, které se denně na Instragramu objeví. K vyřešení problému chtějí autoři přispět tím, aby Instagram zveřejňoval údaj o tom, které fotky byly digitálně upraveny. Podle výzkumu mají z Instagramu některé ženy opravdu mindráky a deprese.

Facebook. Hlásná trouba lidstva

Facebook je vlastně skvělý vynález. Díky této sociální síti jste propojeni s celým světem a můžete sledovat život a zážitky lidí na druhém konci světa. Super. Každý vášnivý uživatel Facebooku si tento portál plete se zpovědnicí nebo s hlásnou troubou a vyklopí tam na sebe jednoduše vše. I to, co třeba sám nechce. Je fajn, že ukazujete druhým fotky z výletu, sdílíte své zážitky apod. Ale co si budete společně povídat, kdy se potkáte v realitě? Vždyť už jste vše rozebrali na Facebooku. Facebook tedy ničí lidskou komunikaci. Za chvilku spolu lidé přestanou mluvit úplně.

Youtube. Místo, kam se chodí závidět

Youtube obsadil třetí místo. Není sice tak úplně sociální sítí, jako třeba Instagram nebo Facebook, ale do tohoto žebříčku patří určitě. Úspěch se totiž ve světě neodpouští, a když ve světě youtube nějaký youtuber uspěje, dají mu to někteří fanoušci hodně sežrat. Závidí mu jeho slávu, peníze, vliv apod. Zvláště, když oni sami se pokoušeli v youtube o úspěch a zatím u svých videí mají jen jediného fanouška. Například svojí maminku.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články