9 zajímavostí o lidském mozku. Proč se bojíme u hororů a proč je mozek taxikářů větší?

Mozek je vědci stále pořádně neprobádán
Zdroj: zdroj: pixabay
Ač to tak nevypadá, tak člověk má větší mozek, než třeba slonTaikáři mají větší mozky díky jejich vytrénovanému prostorovému vnímání a pamětiJídlo prokazatelně zvyšuje inteligenci a soustředěníPodaří se nám mozek jednou prozkoumat úplně?+ 1 fotka

Mozek je úžasný orgán, který vědce nepřestává překvapovat. Dodnes není zcela probádán, a když utrpí například úraz, není vždy jisté, jak se v takové situaci mozek zachová, protože v mnoha příkladech překvapil. Probádat celý mozek potrvá ještě dlouho. Pojďme se zatím podívat, co o něm víme.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 27. 03. 2018 11:57

1. Teď možná potěšíme všechny puberťáky, kteří jsou závislí na počítačových hrách. Vědci zjistili, že počítačové hry mozek nepoškozují, jak si většina starostlivých rodičů myslí, ale naopak jej zlepšuje. Mozek se při hrách opravdu procvičuje. Musí totiž zvládnout tolik vjemů najednou, naučit se je rychle vyhodnotit a hlavně reagovat, že si zvykne na velkou zátěž, a pak zvládá i v běžném životě. Takže své ratolesti od počítačů příliš neodhánějte.

2. Proč zíváme? Zapínáme tím mozek, který usíná. Zívnutím si totiž okysličíte mozek, který se vzpamatuje a vyskočí z ‘‘úsporného režimu.“ Dokonce se i zjistilo, proč je zívání nakažlivé. Lidem v tlupě by to pomohlo aktivovat se hromadně.

3. Největší mozek na světě? Vítězem je člověk. Mozek slona je fyzicky větší než lidský mozek, lidský mozek tvoří asi 2% z celkové tělesné hmotnosti (v porovnání s 0,15% mozku slona), což znamená, že lidé mají větší mozek vzhledem k velikosti těla než slon.

4. Mozky taxikářů jsou větší, protože mají zvětšený hippokamus. Laicky řečeno – mají mnohem víc zlepšenou prostorovou orientaci a paměť, než obyčejní „smrtelníci.“

5. Jídlo neprochází žaludkem, ale hlavou. Jídlo prokazatelně zvyšuje inteligenci. Studium jednoho milionu studentů v New Yorku ukázalo, že studenti, kteří jedli obědy, které nezahrnují umělé příchutě, konzervační látky a barviva, měli na IQ testech o 15% lepší výsledky než studenti, kteří jedli obědy s těmito látkami.

6. Pocit „déja vu“se dá vysvětlit tím, že konkrétní situace spouští v paměti podobné zážitky a mozek to pak vyhodnotí jako stejné, tudíž už známé.

7. Sledování 3D filmů není pro mozek přirozené. Dokonce může reagovat pocitem únavy, tlaku. Mozek umí zpracovat vjemy do perspektivy sám, nemusí je dostávat zvenčí.

8. Čtení nahlas a časté mluvení u malých dětí podporuje vývoj mozku.

9. Při hororech se bojíme díky tzv. zrcadlovým neuronům. Sedíte-li v kině a sledujete-li horor, vnímáte také vystrašené obličeje ostatních. Centrální mozkové buňky se právě díky zrcadlovým neuronům začnou také bát.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články