Když vědci experimentují s lidskou myslí a nejen to. Znáte nejšílenější experimenty světa?

Znáte všechny?
Zdroj: Pixabay
Do lidských dějin se nezapisují pouze králové a vojevůdci, ale také vědci.Občas to jsou jejich objevy a především způsoby, jak ke kýženému výsledku došli.Některé experimenty jsou skutečně šílené.Je vůbec možné, že se to stalo?+ 1 fotka+ 2 fotky

Do lidských dějin se nezapisují pouze králové a vojevůdci, ale také vědci. Občas to jsou jejich objevy a především způsoby, jak ke kýženému výsledku došli. Jaké jsou nejslavnější a vůbec nejšílenější experimenty se samotnou lidskou myslí?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 21. 03. 2018 23:22

Stanfordský vězeňský experiment

Nejslavnější experiment vůbec. Dokonce byl dle něj natočen i film. S myšlenkou tohoto experimentu přišel americký psycholog Philip Zimbardo. Smyslem experimentu bylo zjistit, jak moc se dokáží lidé vžít do svých rolí. Na univerzitě tedy vybudoval vězeňský blok a najal 24 lidí. Podmínka byla, že tito musí být zcela psychicky vyrovnaní a nesmí trpět žádnou psychickou nemocí. 12 subjektů mělo hrát bachaře a 12 lidí vězně. O všem byli dobrovolníci informováni a se vším seznámeni. Tito lidé byli vpuštěni do uměle vyrobeného vězeňského bloku a nonstop sledováni kamerou. Experiment ale nabral po pár dnech takový směr, že musel být po týdnu předčasně ukončen. Dozorci a vězni se do svých rolí vžili tak moc, že tomu začali i sami věřit. Dobrovolníci, kteří hráli vězně a bachaře, už tyto role nehráli, ale stali se jimi. V kolektivu zavládla drsná diktatura ze strany bachařů a vězně začali drsně fyzicky a psychicky trestat a týrat. Experiment zaskočil samotného Zimbarda a dodnes mu je vyčítán, protože byl prý velice neetický. Ukázalo se, že zdravý člověk, je-li vystaven extrémním podmínkám, se může radikálně změnit (nebo změnit své chování), a to ve velmi krátké době.

Nacismus si vyzkoušeli na vlastní kůži

Podle tohoto experimentu je také natočen film, který se jmenuje Vlna. Za experimentem nestál žádný vědec či psycholog, ale obyčejný americký středoškolský učitel dějepisu Ron Jones. Tento člověk totiž dovedl "školu hrou" do opravdového extrému. Jednoho dne roku 1967 s žáky v dějepisu probíral nacismus a Druhou světovou válku. Žáci nemohli pochopit, jak se racionálně uvažující lidé mohli nechat zlákat nacistickou propagandou a stát se zrůdami. A jejich učitel se rozhodl, že jim to na vlastní kůži ukáže. Ve třídě založil hnutí Vlna. Hnutí otevřeně hlásalo velkou disciplínu a omezení práv jednotlivců za cílem zvýšení efektivity jejich studijního nasazení. Vymyslel pozdrav, hesla, symboly. Žáky začal do svého experimentu lákat na dobré známky. Ti, kdo se přidají, dostanou jedničku. Ti, kdo se nepřidají… Větu ani nedořekl a jeho žáci za ním šli ochotně jako ovce. Stačil mu týden, aby se jeho Vlna rozrostla. Začal v ní panovat tvrdý řád a odpadlíci, kteří už nechtěli být její součástí, byli tvrdě trestáni šikanou. Děti na sebe začaly donášet a jejich chování se velice podobalo někdejším nacistům. Stačil týden na zfanatizování celé školy. Když už to zacházelo do opravdového extrému, svolal učitel všechny žáky do jedné velké třídy a prozradil jim krutou pravdu o tom, co tady týden předváděli a jak je on pouze zmanipuloval a zfanatizoval. Pro žáky to byl obrovský šok. Učitel byl potom ze školy okamžitě vyhozen. „Nejsme lepší nebo horší, než byli tehdy Němci,“ povzdechl si učitel při jednom rozhovoru do novin, ve kterém o svém experimentu mluvil. Jeho bývala žačka dodala: „Viděli jsme to sami na sobě. Jsme stejní.“

Spící děti aneb ve spánku se nenaučíte nic

Jedna z teorií o učení praví, že nejlépe se učíme ve spánku. Spousta studentů si tak pouštěla přednášky z hodin, když šla spát. Tento experiment ale ukázal, že tomu tak není. V roce 1942 se Lawrence LeShan z Williamsburské univerzity ve Virginii rozhodl, že prověří schopnost učit se ve spánku. Vzal tedy pár chlapců ve věku asi devíti let, kteří si kousali nehty. Larence jim každý večer pouštěl na magnetofonu nahrávku, která jim celou noc říkala, že jejich nehty jsou hořké. Po jejich probuzení ale byl efekt nulový. Hoši si nehty kousali dál.

Sověti málem oživili mrtvolu

Experiment jako z hororového filmu. Stalo se tak ve 30. letech 20. století v tehdejším Sovětském svazu. Vědci sekali hlavy psům a ty se potom snažili co nejdéle uchovat naživu. Většina světa o této hrůze samozřejmě nic netušila. Na nahrávkách, které jsou z této doby pořízeny, je vidět hlava a srdce psa oddělené od těla, ale přesto žijí. Srdce tluče a psí hlava reaguje, žere, olizuje se a dokonce i mrká. Sověti zašli ale ještě dál a stejným způsobem se snažili oživit i mrtvého člověka. To se jim prý i málem podařilo. Ruské vědce to ale vyděsilo natolik, že experiment okamžitě utnuli.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články