Hormonální antikoncepce: Zodpovědné plánování nebo jenom oddalování?

antikoncepce
Zdroj: Freepik.com

Zodpovědný přístup k plánování rodičovství je naprosto v pořádku, co ale správné není, je nekonečné oddalování početí a tím i nadužívání hormonální antikoncepce. Prášky potlačí na poplach bijící „biologické hodiny“ a tím i ztíží šanci na fyziologické těhotenství i klasické početí ve vyšším věku.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 15. 10. 2020 14:30

Platí jako ostatně všude v životě rčení – všeho dobrého s mírou. Moderní hormonální antikoncepce je všeobecně považovaná za nejspolehlivější způsob ochrany před nechtěným otěhotněním a u nás ji užívá téměř každá druhá žena ve věku mezi 18. až 24. rokem věku.

Příliš brzy

Mnohdy svoji první tabletku polknou dívky ihned s příchodem menstruace, což z pohledu gynekologů je přece jen trochu brzy. Mladý organismus je spíš vhodné nechat plně vyvinout a stabilizovat hormonální systém. „V případě brzkého nasazení, záhy po nástupu puberty, jsou v dospělosti častější poruchy cyklu,“ vysvětluje gynekoložka MUDr. Hana Višňová.

Opravdu pravidelně?

S brzkým nasazením a následně dlouhodobým užíváním antikoncepce se pojí i další neméně důležité riziko a to falešný pocit pravidelnosti menstruace, jež pochopitelně při hormonální regulaci cyklu není skutečná. Faktem je, že lékaři u ženy, respektive dívky, užívající antikoncepci mnohdy už od 15 let nemají, jak zjistit, zda je její cyklus pravidelný, a tedy zda jí nehrozí problémy s neplodností.

Nepřetáhnout biologické hodiny

Antikoncepce může být komfortním a spolehlivým nástrojem plánování rodičovství, ale ženy by měly mít stále na paměti, že v žádném případě není prostředkem k zachování plodnosti. Proto oddalování mateřství po 35. roku není dobré, jelikož v tu dobu už plodnost ženy prudce klesá.

Mějte milé dívky i ženy stále na paměti, že i navzdory tomu, že během užívání antikoncepce nedochází k dozrávání ani uvolňování vajíček, ty stejně každým rokem stárnou a jejich kvalita klesá, čímž klesá i šance na přirozené otěhotnění.

Přidávají se i další

Kromě věku ale ovlivňují ženskou plodnost i další faktory, jež se na ženu s přibývajícím věkem doslova nabalují. Mezi těmi hlavními jsou na prvním místě kouření a hned za ním vyšší index tělesné hmotnosti (BMI), přidávají se též nemoci související s reprodukčním zdravím. Věkem může být také zhoršena i kvalita děložní sliznice.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články