Těhotenství po čtyřicítce: 5 nečekaných výhod, které přebijí i riziko

Těhotenství po čtyřicítce: 5 nečekaných výhod, které přebijí i riziko
Zdroj: Freepik.com

Těhotenství po 40 nebývá jednoduchým rozhodováním. Tato volba s sebou také přináší různé názory, které velmi často jdou proti sobě. I když může těhotenství v tomto období představovat risk, nese s sebou i pozitiva. Která to jsou?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 30. 01. 2021 14:00

Šance otěhotnět je po 40 mnohem menší než v dřívějším věku. V průběhu těhotenství se také mohou objevit komplikace. Kromě toho vyvstávají otázky, jestli na miminko už není příliš pozdě, jestli člověk bude moci být dostatečně dlouho dítěti oporou. O kterých výhodách těhotenství po 40 je tedy řeč?

Kariéra a finance

Bezesporu základní výhodou těhotenství ve starším věku je to, že už jste si prošla kariérním postupem. S prací nezačínáte, jako tomu bylo ve 20 letech, a už máte určité zkušenosti. Nezanedbatelnou výhodou je také finanční zajištění. Po letech práce máte už také určité zázemí, které se liší od situace před deseti, nebo dokonce před dvaceti lety. Budete toho moci dítěti do života nabídnout mnohem více.

Životní situace

Možná jste neměla dříve vhodného partnera nebo podmínky k založení rodiny. Teď je situace příznivější a jste si jistá svým rozhodnutím. Nejspíš máte vyřešenou otázku bydlení a pro případného potomka budete mít dostatek prostoru.

Lepší kognitivní funkce

Existuje i několik vědeckých zjištění, která uvádějí pozitiva pozdního těhotenství. Mezi jeden z takových faktů patří i nižší kognitivní pokles. Týkal se lepší verbální paměti, tedy toho, co člověk vyslechl.

Delší život

Výzkum v rámci několika studií také hovoří o delším životě matek, které měly děti v pozdějším věku. Obzvláště v této souvislosti je to velmi příznivá zpráva. S dětmi chceme strávit co nejvíce času.

Lepší výsledky vzdělání dětí

Nejen matky i jejich děti mají šanci z tohoto stavu profitovat. Vědci vyhodnocování studie přišli na to, že děti starších matek dosahují lepších výsledků ve vzdělání, mají například vyšší skóre v testech.

Vědci v této studie upozornili na to, že matky, kterým se podařilo úspěšně děti donosit byly relativně silné. Výzkum prozradil i to, že děti, které se ve Švédsku narodily starší matce, si v dospělosti vedly lépe než starší sourozenci, kteří se narodili ženě mnohem dříve.

Když se pro těhotenství po 40 rozhodnete, je potřeba vědět, že dnešní zdravotnictví je na velmi vysoké úrovni. Provádí se řada vyšetření, která by měla případné problémy včas odhalit. Pak je čas se těšit na nového člena rodiny.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články