Pravé slovenské halušky s brynzou: Tajemství správné slaniny a trik se lžičkami

Pravé slovenské halušky s brynzou: Tajemství správné slaniny a trik se lžičkami
Zdroj: Wikimedia Commons/Gregory finster, Own work, CC0

Halušky nejsou náročné na přípravu, a už vůbec ne na množství surovin. Máme pro vás tipy, jak si připravit pravé slovenské halušky. Jaký typ brambor zvolit? Jak vybrat brynzu a která slanina bude nejlepší?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 30. 01. 2021 10:00

Halušky nepředstavují žádný dietní pokrm, ale jednou za čas stojí za to si tuhle dobrotu připravit. Pojďme si tedy projít postup. Zaměříme se na vychytávky, abychom si na haluškách skutečně pochutnali. Pokud nemáte rádi brynzu, máme pro vás tip.

Tipy a triky na halušky

Na halušky potřebujete brambory varného typu C, které jsou dostatečně moučné. Pozornost má smysl věnovat i brynze neboli bryndze, jak se na Slovensku uvádí. Chuť brynzy je slaná a mírně štiplavá. Mění se podle ročních období. Za nejlepší brynzu se prý považuje ta májová.

Podle slovenských předpisů by měla správná brynza obsahovat 50 % ovčího mléka / ovčího hrudkového sýra. Zimní bývá s příměsí kravského mléka, na jaře může být podíl ovčího mléka vyšší.

Když nemáte rádi brynzu, můžete použít kozí sýr. Také se halušky kombinují s kysaným zelím, které se připravuje na cibulce. Nakonec se promíchá s haluškami, podobně jako je tomu u brynzy. Ostatně halušky se zelím a špekem mají název strapačky.

A jakou slaninu? Bezvadně se v tomto pokrmu uplatní dobře vyuzená gazdovská slanina. Na přípravu halušek se hodí speciální sítko/cedník zvaný „haluškáč“, se kterým jde příprava mnohem snáz.

Halušky

Budete potřebovat: 500 g brambor, 300 g polohrubé mouky, 1 vejce, 100 g slaniny, 150 g brynzy, 2 lžíce zakysané smetany, olej/sádlo, sůl.

Příprava těsta a slaniny

Na struhadle nebo v robotu nastrouhejte oškrábané a omyté syrové brambory. Nastrouhané brambory dejte do mísy, přidejte vajíčko, polohrubou mouku a sůl. Smíchejte do tuhého těsta. Nechte chvíli zavadnout. Na pánvi na troše oleje/sádla opečte slaninu, aby zesklovatěla.

Vaření halušek

Na plotnu dejte vařit hrnec s vodou. Do vařící osolené vody těsto nastrouhejte přes „haluškáč“. Pokud tento zlepšovák na halušky nemáte, můžete si pomoci dvěma lžičkami. Naberete necelou půlku jedné lžičky a druhou lžičkou hmotu sundáte do bublajícího hrnce.

Jde také odkrajovat malé kousky pomocí nože a házet hned do vody. Když halušky vyplavou na hladinu, jsou uvařené. Trvá to chvilku. Pak halušky přecedíte přes cedník.

Dokončení pokrmu

Halušky se v míse přelijí brynzou smíchanou se smetanou, která ji zjemní. Dosolování už nebývá zapotřebí. Posypte slaninou a můžete podávat.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články