Bramborové knedlíky plněné uzeným masem se zelím: Důležitý detail z nich udělá hit

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem se zelím: Důležitý detail z nich udělá hit
Zdroj: Wikimedia Commons/Nillerdk – Own work, CC BY 3.0

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem patří k dalším oblíbeným pokrmům české kuchyně. Skvěle chutnají se zelím, ale můžete je vyzkoušet i se špenátem. Znáte triky nezbytné k jejich přípravě?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 14. 01. 2021 10:00

S bramborovým těstem je potřeba pracovat rychle, jinak řídne. Je potřeba dát vařit vodu včas.

Tipy a triky

Do plněných knedlíků můžeme využít uzenou vepřovou krkovici, libový bůček, ale i vepřovou plec. Pokud je maso syrové, je potřeba ho zhruba 20 minut vařit. Nakoupit se dá i uvařené uzené maso. Mouku krupici je ideální vyměnit za jemnější krupičku. Jestliže se knedlíky nepodávají hned, vyplatí se je obalit v rozpuštěném sádle. Pak se nelepí a ani neoschnou.

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Na 4 porce budeme potřebovat: 800 g brambor (varný typ c), 300 g uzeného masa, 1 střední cibuli, 200 g hrubé mouky, 80 g mouky krupice, 1 vejce, sůl, hladkou mouku na vál.

Na zelí: 500 g kysaného zelí, 1 střední cibuli, sádlo, cukr, sůl.

Na cibuli: 2 velké cibule, sádlo.

Brambory ve slupce uvaříme doměkka a necháme vychladnout. V mezičase připravíme uzené maso – nakrájíme nebo nameleme. Na pánvičce osmažíme najemno pokrájenou cibuli a po zezlátnutí k ní přidáme nakrájené/namleté maso.

Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno. K bramborám přisypeme obě mouky a přidáme vejce. Osolíme a vařečkou vypracujeme těsto. Jakmile je trochu pohromadě, dokončíme rukama na měkké a nelepivé těsto.

Na plotnu dáme hrnec s vodou a přivedeme k varu. Připravíme vál. Těsto rozdělíme na čtyři části a na pomoučeném válu vždy každé rozválíme na plát o výšce zhruba půl až jeden centimetr. Rozdělíme na čtverce o hraně osm centimetrů. Doprostřed čtverce položíme hromádku uzeného masa s cibulkou.

Ruce si poprášíme moukou a všechny cípy těsta spojíme dohromady. Vezmeme do dlaně, v rukou poválíme a vytvoříme knedlík. Nikde by neměly být otvory. Hotové knedlíky odkládáme na pomoučené prkénko. Když budou všechny, opatrně je vložíme do vroucí vody. Vařečkou odlepíme ode dna a vaříme zhruba 10–12 minut.

Na zelí nejdříve necháme zesklovatět na sádle cibuli, přidáme zelí, osolíme a osladíme. Na cibulku rozehřejeme sádlo a cibuli pokrájíme na půlkolečka. Připravenou cibuli osmahneme dozlatova. Knedlíky vyndáme z hrnce děrovanou naběračkou a můžeme servírovat se zelím a cibulkou.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články