Tradiční houbové pochoutky podle našich babiček: Vyzkoušejte kulajdu, hubník a kubu

houby
Zdroj: pixabay.com

Houby s vejcem neboli míchanice jsou typickou úpravou hub v naší, tedy české kuchyni. Není to ale způsob jediný, který si oblíbili naši předkové. Lidová česká kuchyně zná řadu předpisů na chutné pokrmy z hub.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 27. 09. 2020 12:00

Některé houbové delikatesy jsou převzaté už z historických receptářů z poloviny 16. století. A některé z těchto pokrmů se dokonce udržely až do dnešní doby, staly se tradičními ve svém kraji i obecně známými. Často se tyto pokrmy připravovaly na slavnostní tabuli, kde nahrazovaly drahé a nedostupné maso.

Staročeská kulajda

Potřebujete: 250 g čerstvých hub nebo 25 g sušených hub, 4 velké brambory, 1 menší cibuli, 1 lžíci másla, 250 ml sladké smetany, 40 g polohrubé mouky, 2 vejce, kopr, bobkový list, kmín a sůl.

Postup: Nejméně dvě hodiny předem namočte sušené houby. Najemno nakrájejte cibulku a nechte ji zesklovatět na másle. Přelijte vřelou vodou a přisypte na menší kostičky nakrájené brambory a přidejte i houby spolu s vodou, ve které se máčely. Osolte, přidejte kmín a bobkový list a uvařte doměkka. Ve smetaně rozkvedlejte mouku a pomaloučku, aby se nesrazila, ji vlijte do polévky. Mouku nechte provařit. Těsně před servírováním dolaďte kulajdu koprem. Některé recepty kopr vynechávají, to je na vaší chuti. Podávejte se ztraceným vejcem. Smetanu můžete nahradit máslovou jíškou.

Podkrkonošský hubník

Potřebujete: 400 g čerstvých nebo 40 g sušených hub, 250 g jáhel, 6 dva dny starých housek, 1250 ml mléka, 30 g sádla, 30 g hladké mouky, rozinky, směs koření (nové koření, pepř, zázvor, muškát a roztlučené vlašské ořechy), 20 g cukru.

Postup: Houby uvařte doměkka v mléce, housky nakrájejte na kostičky, nasypte je k houbám a nechte nasáknout. Přimíchejte rozinky, směs koření, zahustěte uvařenými jáhlami a moukou. Dejte do pekáče vymazaného sádlem a zapečte. Hotový pokrm posypte cukrem. Komu by nechutnala sladká varianta, nemusí používat rozinky, ořechy ani cukr.

Původní staročeský kuba

Potřebujete:  40 g sušených hub, 300 g trhaných krupek, 60 g vepřového sádla, kmín, 2 stroužky česneku, majoránka, sůl a pepř.

Postup: Krupky namočte den předem, houby máčejte alespoň dvě hodiny. Krupky uvařte v osolené vodě doměkka, také houby povařte. Měkké krupky slije a dejte do mísy, ihned přidejte sádlo a promíchejte, aby se tuk rozpustil. Utřete česnek a přidejte ho ke krupkám. Slijte houby, nakrájejte je na kousky a nasypte na krupky. Všechno promíchejte a dochuťte pepřem a majoránkou. Nasypte do sádlem vymazaného pekáče a dejte zapéct. Podávejte se salátem z čerstvého zelí.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články