Fit a krásnátestovánísoutěže

Tradiční houbové pochoutky podle našich babiček: Vyzkoušejte kulajdu, hubník a kubu

Tradiční houbové pochoutky podle našich babiček: Vyzkoušejte kulajdu, hubník a kubu
Zdroj: pixabay.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Houby s vejcem neboli míchanice jsou typickou úpravou hub v naší, tedy české kuchyni. Není to ale způsob jediný, který si oblíbili naši předkové. Lidová česká kuchyně zná řadu předpisů na chutné pokrmy z hub.

Jana Šulcová 27. září 2020

Některé houbové delikatesy jsou převzaté už z historických receptářů z poloviny 16. století. A některé z těchto pokrmů se dokonce udržely až do dnešní doby, staly se tradičními ve svém kraji i obecně známými. Často se tyto pokrmy připravovaly na slavnostní tabuli, kde nahrazovaly drahé a nedostupné maso.

Houbařská sezóna: Vyzkoušejte recept na nakládané lesní houby s česnekem
Mohlo by Vás zajímat:

Houbařská sezóna: Vyzkoušejte recept na nakládané lesní houby s česnekem

Staročeská kulajda

Potřebujete: 250 g čerstvých hub nebo 25 g sušených hub, 4 velké brambory, 1 menší cibuli, 1 lžíci másla, 250 ml sladké smetany, 40 g polohrubé mouky, 2 vejce, kopr, bobkový list, kmín a sůl.

Postup: Nejméně dvě hodiny předem namočte sušené houby. Najemno nakrájejte cibulku a nechte ji zesklovatět na másle. Přelijte vřelou vodou a přisypte na menší kostičky nakrájené brambory a přidejte i houby spolu s vodou, ve které se máčely. Osolte, přidejte kmín a bobkový list a uvařte doměkka. Ve smetaně rozkvedlejte mouku a pomaloučku, aby se nesrazila, ji vlijte do polévky. Mouku nechte provařit. Těsně před servírováním dolaďte kulajdu koprem. Některé recepty kopr vynechávají, to je na vaší chuti. Podávejte se ztraceným vejcem. Smetanu můžete nahradit máslovou jíškou.

Houby v kuchyni: Recept na tu nejlepší houbovou omáčku
Mohlo by Vás zajímat:

Houby v kuchyni: Recept na tu nejlepší houbovou omáčku

Podkrkonošský hubník

Potřebujete: 400 g čerstvých nebo 40 g sušených hub, 250 g jáhel, 6 dva dny starých housek, 1250 ml mléka, 30 g sádla, 30 g hladké mouky, rozinky, směs koření (nové koření, pepř, zázvor, muškát a roztlučené vlašské ořechy), 20 g cukru.

Postup: Houby uvařte doměkka v mléce, housky nakrájejte na kostičky, nasypte je k houbám a nechte nasáknout. Přimíchejte rozinky, směs koření, zahustěte uvařenými jáhlami a moukou. Dejte do pekáče vymazaného sádlem a zapečte. Hotový pokrm posypte cukrem. Komu by nechutnala sladká varianta, nemusí používat rozinky, ořechy ani cukr.

Netradiční smaženice z hub podle Zdeňka Pohlreicha: Houby nemyjte pod vodou, použijte utěrku, říká
Mohlo by Vás zajímat:

Netradiční smaženice z hub podle Zdeňka Pohlreicha: Houby nemyjte pod vodou, použijte utěrku, říká

Původní staročeský kuba

Potřebujete:  40 g sušených hub, 300 g trhaných krupek, 60 g vepřového sádla, kmín, 2 stroužky česneku, majoránka, sůl a pepř.

Postup: Krupky namočte den předem, houby máčejte alespoň dvě hodiny. Krupky uvařte v osolené vodě doměkka, také houby povařte. Měkké krupky slije a dejte do mísy, ihned přidejte sádlo a promíchejte, aby se tuk rozpustil. Utřete česnek a přidejte ho ke krupkám. Slijte houby, nakrájejte je na kousky a nasypte na krupky. Všechno promíchejte a dochuťte pepřem a majoránkou. Nasypte do sádlem vymazaného pekáče a dejte zapéct. Podávejte se salátem z čerstvého zelí.

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články

Zavří­t reklamu