Knedlík třikrát jinak: Tipy a triky, díky kterým ho nerozvaříte a bude lehký jako vánek

knedlíky, kachna
Zdroj: pixabay.com

Česká gastronomie už zdaleka není jako dřív. Mnoho klasických staročeských receptů prošlo moderní úpravou a častokrát je příprava rychlejší a pokrm chutnější. Jedna stálice však zůstává navzdory módním vlnám stále stejná – knedlík.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 20. 09. 2020 12:00

Přílohy jsou neodmyslitelná součást většiny masitých pokrmů a omáček.  I když zdravá strava hlásá, a je to tak správně, že bychom přílohy měli co nejvíc nahrazovat zeleninou či luštěninami, tak si přiznejme, čím by byla svíčková bez karlovarského knedlíku nebo guláš bez šesti plátků kynutých knedlíků.

Zkoušeli jsme knedlíky vyrobit z celozrnné i čočkové mouky, špaldy a dalších náhrad, ale nikdy to nebylo ono. Vždycky se rádi vrátíme zpět ke klasice z bílé pšeničné mouky. Však my si to v týdnu vynahradíme zeleninovým salátem.

Lehký karlovarský knedlík

Potřebujete: 800 g bílého pečiva (nesypané housky nebo rohlíky), 5 vajec, 500 ml plnotučného mléka, 300 g hrubé mouky, 30 g petrželové nati, špetku soli, pepř a muškátový květ.

Postup: Dva dny staré bílé pečivo nakrájíme na kostičky. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Do žloutků přidáme mléko, špetku muškátového květu, sůl, pepř i mouku a vytvoříme hladké lité těsto. Do nakrájených kostiček vmícháme nasekanou čerstvou petrželku, přilijeme těstíčko a velmi lehce promícháme a necháme zhruba 15 minut odležet. Nakonec opatrně zapracujeme sníh z ušlehaných bílků. Takto připravené těsto tvarujeme pomocí potravinářské folie do tvaru tenkých knedlíků. Folii na několika místech propíchneme opatrně vidličkou. Připravené knedlíky vaříme na páře zhruba 30 až 40 minut.

Jemné máslové noky

Potřebujete: 4 lžíce másla, 3 vejce, 300 ml mléka, 500 g hrubé mouky, sůl

Postup: Změklé máslo se solí utřete do nadýchané pěny a po jednom do něj zašlehejte žloutky. Po částech do něj zapracujte všechnu mouku a mléko. Nakonec do těsta zlehka vmíchejte dotuha našlehaný sníh z bílků. Z těsta lžící vykrajujte noky a vhazujte do vroucí osolené vody. Vařte zprudka asi 8 minut.

Bramborové knedlíky

800 g ve slupce uvařených a vychladlých brambor, 1 vejce a 1 žloutek, 150 g hrubé mouky, 150 g krupice, sůl a sádlo na pomaštění

Postup: Den předem uvařené, vychladlé a oloupané brambory nastrouhejte na jemném struhadle nebo je propasírujte přes speciální síto do mísy. Přidejte jedno celé vejce a jeden žloutek, přisypte krupici smíchanou s moukou a solí a rukama rychle vypracujte těsto.

Na válu vypracujte dva válečky a ihned je vložte do vroucí lázně. Těsto nikdy nenechávejte odležet, zřídne a knedlíky se rozvaří. Knedlíky vařte zvolna asi 20 minut. Zhruba po minutě varu je opatrně odlepte ode dna hrnce, aby se nepřipálily. Hotový knedlík vyjmeme z hrnce a rychle pomastíme sádlem, aby okraje neokoraly.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články