Co se zbylými houskovými knedlíky: Zkuste zapečenou variantu

Co se zbylými houskovými knedlíky: Zkuste zapečenou variantu
Zdroj: Pixabay.com

Houskové knedlíky patří mezi oblíbenou součást české kuchyně, i když nejsou právě dietní. Může se stát, že knedlíků uvaříme víc, než je potřeba, a zbydou. Máme tipy, jak je chutně využít.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 17. 01. 2021 14:30

Na zpracování zbylých houskových knedlíků stačí pár surovin a hned budou chutnat zase výborně. Rozhodně nečekejte žádnou nudu.

Tipy a triky s houskovými knedlíky

Aby vzniklo dobré jídlo, je třeba přidat kvalitní suroviny.

Spoustu skvělé práce odvede voňavá slanina, petrželka, pažitka a další čerstvé bylinky. Houskový knedlík zvláčníte nejen vajíčky, ale i smetanou. Pro dodání chuti můžete použít i sýry, jako je parmazán nebo třeba gouda.

Knedlík s vajíčkem v luxusním provedení

I když houskový knedlík nevypadá příliš vábně, dá se zařídit, aby to na výsledku nebylo vidět.

Na rozpálené pánvičce rozehřejeme sádlo, houskový knedlík nakrájíme na kostky a opečeme na tuku. Přidáme najemno nakrájenou slaninu. Vejce nejprve rozmícháme s mlékem nebo smetanou na vaření, osolíme, opepříme a zalijeme opečené knedlíky, neděláme příliš zprudka.

Jakmile se vejce začnou srážet, vypneme a necháme dojít. Nakonec posypeme posekanými bylinkami. Pokud budete přidávat pórek (což je pořádně šťavnatá možnost), zamíchejte ho do pokrmu spolu s vejcem.

Zapečený knedlík s vejcem

K tomuhle receptu také není potřeba příliš surovin. Budeme potřebovat kromě 200 g houskového knedlíku 3 vejce, 100 g šunky vcelku, smetanu ke šlehání, čerstvě namletý pepř a sůl. Petrželku a pažitku na ozdobu. Do menší zapékací misky vymazané máslem vložíme na kostičky nakrájený houskový knedlík. Na něj na kostičky nakrájenou šunku. Navrch zase nasypeme houskové kostky.

Vedle do misky rozklepneme vejce a rozšleháme s polovinou kelímku smetany. Opepříme, osolíme a dobře promícháme. Vaječnou směsí polijeme housky a navrch můžeme položit slabounké plátky másla. V rozpálené troubě pak pečeme nezakryté zhruba půl hodiny. Povrch by měl být nazlátlý. Ozdobíme petrželkou nebo pažitkou.

Skvěle se k tomu hodí zeleninové saláty. Jestli budete chtít pokrmu dodat další variantu, přidejte do vajíčkové směsi nastrouhaný parmazán a můžete ho nastrouhat i na šunku mezi kostičkami housek.

Těmito způsoby využíváte jídlo do posledního sousta. Chováte se tak vlastně velmi ekologicky. A to je vždycky prima pocit.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články