Jak na domácnost bez odpadu: Začněte u nákupu a skladování potravin

Jak na domácnost bez odpadu: Začněte u nákupu a skladování potravin
Zdroj: Pixabay.com

Bezodpadová domácnost zajímá stále více lidí, jen možná nevědí, kde začít. Máme pro vás pár tipů, které vás navedou na tento neustále populárnější trend, který z našeho světa hodlá udělat ekologičtější místo.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 01. 01. 2021 14:30

Zero waste, jak se tento způsob hospodaření označuje mezinárodně, zasahuje prakticky celý způsob života. Začít ale můžete po malých krůčcích.

Nákup potravin

Skvělý začátek, jak zahájit bezodpadovou domácnost, jsou nákupy nebalených potravin. V dnešní koronavirové době se ekologické hledisko trochu opomíjí a nastupuje spíše to hygienické. SZÚ doporučil omezit využívání vlastních sáčků a nakupovat do jednorázových plastových.

Za běžných podmínek je ale možné nakupovat do vlastních sáčků, které budou lépe rozložitelné. Ať už jsou to bavlněné pytlíky, ale i třeba pytlíky z recyklovatelného plastu.

Vydat se můžete do speciálních obchodů zaměřených na bezobalové hospodářství. Nakupuje se tu na váhu sypký materiál jako je rýže, čočka, ořechy, koření, pečivo, ale i máslo, olej. Pořídit tu můžete také například různé čepované prací prášky a aviváž.

Místo plastových lahví sáhněte po těch skleněných nebo pijte vodu z kohoutku.

Skladování potravin

Doma je lepší skladovat sypké potraviny ve skleněných dobře těsnících dózách.

Hospodaření s jídlem

Když začnete promýšlet fungování domácnosti, můžete zjistit, že třeba lógr z kávy má další využití. Podobně je tomu u různých slupek, které se nutně nemusí vyhazovat. Naučte se hospodařit s jídlem a využijte nať od mrkve, nať od ředkviček. Drobnými triky jim znovu dodáte sílu. Také ale budete lépe plánovat jídlo, které sníte, aby se nemuselo vyhazovat, protože se zkazilo.

Pokud nemáte jiné využití na odpad z potravin, řešením je třeba kompost nebo v případě bytu kompostér. Dnešní bytové kompostéry jsou poměrně dekorativní a při správné manipulaci nijak nezavání.

Drogerie

Řada předmětů z drogerie se dá nahradit šetrnějšími variantami. Ať už se jedná o způsoby čištění, kde hlavní roli hraje ocet, soda a podobné suroviny, nebo třeba i mýdla a prací prostředky.

Předměty běžného života

Bezodpadové hospodaření se zabývá i předměty, které máme okolo sebe. Sází na to, že bychom se měli obklopovat pouze věcmi, které skutečně potřebujeme. Ty ostatní by měly putovat dál. Například u knih to jsou různé knihobudky, bazary. Bazary a second handy se uplatní i v případě oblečení, které už nechceme nebo nemůžeme nosit. Předměty tak dostanou další šanci.

Nositelné oblečení může zamířit i do bílých kontejnerů s textilem, které jsou určeny pro charitu. A charita nabízí šanci a další využití pro nepotřebné a ještě využitelné věci.

Ani náhodou není třeba být zcela bezodpadoví. Když se zero waste začínáte, je dobrým nápadem postupovat po krocích, a když si je dostanete „do krve‟, můžete přidávat další a další kroky v ekologické domácnosti.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články