Přečetli jsme bibli bezodpadové revolucionářky Bey Johnson. Tohle je 15 uklízecích triků, bez kterých už prostě nemůžeme žít!

Beu Johnson sleduje skoro 100 tisíc lidí na Facebooku a podobné množství lidí na Instagramu.
Zdroj: Facebook.com

Domácnost bez odpadu – tak se jmenuje její kniha i životní poslání. Autorka bestselleru Bea Johnson patří k průkopnicím života bez obalů i chemických látek. Fotka odpadu v malé zavařovací sklenici, který její čtyřčlenná rodina vyprodukovala za rok, oběhla svět. A revoluci této hospodyňky dnes přihlíží bezmála sto tisíc lidí na Facebooku a Instagramu. Není divu, když je (nejen) její uklízecí rutina super rychlá, super jednoduchá a hlavně – nestojí skoro nic! Tak pojďme si nechat uštědřit pár lekcí od uklízecí guru.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 31. 07. 2017 13:24

1. Vyměňte svůj rozlehlý dům za malý

A žijte víc! Bea Johnson v knize popisuje svou proměnu od života plného nestydatého utrácení, okázalých večírků a luxusních produktů po minimalistický život jen s nejnutnějšími věcmi. Poté, co se s rodinou dočasně přestěhovala z vily o rozloze 300 metrů čtverečních do malého bytu, zjistila, že méně věcí znamená více času na sebe i svou rodinu.

„Vzhledem k tomu, že už jsme netrávili celé víkendy sekáním rozlehlé zahrady ani úklidem velkého domu a jeho vybavení, měli jsme teď čas na sebe, na společné výlety na kole, na pikniky a objevování našeho nového přímořského domova,“ napsala.

Facebook.com

2. Hledejte rady u svých babiček

Autorka připomíná silný vliv reklam a marketingových kampaní, které odpoutávají naši pozornost od toho, co funguje už dlouhá staletí.

„Celé roky nás spousta marketingových kampaní přesvědčuje, že pro každou věc potřebujeme speciální produkt, a tím nám péči o domácnost neuvěřitelně zkomplikovaly. Celá desetiletí si lidé plní police svých koupelen, spíží, kuchyňských skříněk i regálů v garáži drahými a většinou toxickými produkty a přitom zapomínají na zázračnou zbraň našich babiček,“ nastínila svou „uklízecí filozofii“.

„Toto jednoduché, levné a netoxické řešení je vhodné pro většiny povrchů, po dezinfekci, pro boj s pachy a mastnotou. Změkčuje prádlo a oživuje barvy. Ze zahrady umí vyhnat škůdce i plevel. Mám samozřejmě na mysli…“

3. Zázračný ocet

Johnson vyjmenovává celých 24 způsobů použití octa! Nebudeme tu představovat všechny, protože byste se nedoscrollovali dolů. Alespoň vás nalákáme:

> Čistič WC: Octem vystříkáme záchodovou mísu, necháme chvíli účinkovat a vydrhneme. Na zažranou špínu si přizveme na pomoc jedlou sodu. Postupujeme stejně viz výše, jen po přestříkání octem posypeme postižená místa sodou.

> Výživa na řezané květiny: Nedávno jsme vám přinesli tip na tak trochu jinou výživu pro květiny za účasti vodky. Dnes bude v hlavní roli ocet. Přidáte-li lžičku do vázy s vodou společně se lžičkou cukru, květiny vydrží déle.

> Kouzelná guma: Pokud máte děti, jistě před vámi stojí zkouška v podobě odstraňování čmáranců od propisky, tužky nebo pastelek na zdech. I tady pomůže neředěný ocet, tentokrát aplikovaný na kartáček nebo hadřík.

> Odrezovač: Zrezivělou židli do koncentrovaného octa ponoříte asi stěží, ale tento podomácku vyrobený odrezovač skvěle platí na drobné předměty. Namočte je na pár hodin, poté rez odstraňte kartáčkem na zuby a opláchněte.

> Osvěžovač čalounění: Smícháme ¼ hrnku octa s 1 hrnkem vody a směs přelijeme do nádoby s rozprašovačem. Nastříkáme trochu na hadřík a přetřeme čalounění pro odstranění povrchových nečistot a pachů. Autorka ale doporučuje přípravek vyzkoušet na málo viditelném místě, neboť na každém povrchu může účinkovat jinak.

4. Vytvořte si hezký vztah s bakteriemi

Zachovejte si zdravý rozum. Ano, autorka to myslí vážně a přikládá data – podle serveru Mother Nature Network „spotřebitelé v USA utrácejí každoročně téměř 1 miliardu dolarů za antibakteriální produkty, které nejsou zapotřebí“. Podle ní bychom se měli mít na pozoru zejména před televizí, v níž rotují lživé reklamy.

„Jsme neustále masírováni reklamou na nejrůznější jednorázové produkty, které nám slibují čistější a tedy i zdravější život ve srovnání s opakovaně použitelnými alternativami. Naší společností se šíří germofobie a my hledáme jistotu ve výrobcích, jako jsou papírové utěrky, latexové rukavice, antibakteriální ubrousky a papírové kapesníky,“ uvedla v knize.

Přitom cituje kliniku Mayo, podle níž tímto chováním pomáháme ke zrození superbakterie: „Rozsáhlé používání antibakteriálních mýdel může vést ke vzniku nových kmenů bakterií, jež budou odolné vůči účinným látkám těchto dezinfekčních prostředků, a boj proti těmto bakteriím bude tak v budoucnu obtížnější.“

Facebook.com

5. Buďte mazaná při výběru nábytku a bytových doplňků

Samozřejmě těch, které se vám líbí, ale zároveň jsou vyrobeny ze snadno omyvatelných materiálů. S čištěním koženého gauče nebude tolik práce jako s čalouněným – stačí ho jen otřít vlhkým hadříkem.

6. Snižte počet vodorovných ploch v domácnosti

Působí to jako nesmírně těžká disciplína, ale na nerovných površích se nebude usazovat prach.

7. A věcí stojících na zemi

Čím méně jich bude, s o to větší lehkostí se budete pouštět do vytírání podlahy.

8. Vybavte se přezůvkami

Mějte připravené hned u vchodu, abyste si netahali domů nečistoty zvenku.

9. Rozmístěte po domácnosti zeleň

Proč? Nejenže navozují duševní pohodu a zkrášlují prostory, ale parádně čistí vzduch! Podle výzkumu agentury NASA vám největší službu prokážou palma horská, aglaonema skromná, břečťan popínavý, gerbery, dračince (draceny), tchýnin jazyk, lopatkovce a chryzantémy.

10. Odstraňujte skvrny okamžitě

Čím dříve se na ně vrhnete, tím větší naději na odstranění máte, vzkazuje autorka. „Například skvrny od červeného vína se vyperou mnohem snadněji, pokud na látku okamžitě po ušpinění nasypete sůl,“ radí.

11. S rozbitými věcmi se netrapte – a kupte si nové

Větší minimalistku, než je Bea Johnson, byste těžko pohledali. Než něco vyhodí, vymýšlí způsoby, jak věc opravit či zužitkovat jinak. Zároveň ale nabádá k efektivnosti: „Neztrácejte čas s nefunkčními pomůckami. Proč se trápit při úklidu s houbou, která se rozpadá, nebo smetákem, co přišel o většinu štětin.“

12. Nenechávejte si věci jenom proto, že jste za ně zaplatili spoustu peněz

Je načase použít abstraktní misky vah – budete raději toxický přípravek používat nadále i za cenu, že poškozuje vaše zdraví? Nebo se vzdáte vzpomínky na tučnou sumu, kterou jste do přípravku investovali, za lepší kondici?

13. Předměty užívané příležitostně musí z domu!

Zbytečně zabírají místo. Pokud nežehlíte často, prodejte žehlicí prkno a využijte jakoukoliv rovnou plochu v domě.

Pixabay.com

14. Vybavte se účinnými pomocníky, co dlouho vydrží

V základní výbavě každé hospodyňky, co se chce těšit dobrému zdraví, volnému času i dobrému pocitu z omezení škodlivých dopadů na naši planetu, by podle Johnson neměly chybět:

> pratelné hadříky (z mikrovlákna a ještě lépe z bavlny, které vyrobíte se starých triček)

> plochý mop

> smeták (ideálně s kulatými hranami pro snazší zametání koutů)

> nerezová drátěnka (vydrží roky a poradí si se zbytky lepidla i připáleninami na nerezové nádobí)

> kartáč na nádobí (pro odstranění zaschlých zbytků od jídla)

> kompostovatelný kartáček na zuby (například bambusový, který vyžene nečistoty i z rohů ledničky)

15. Vyrobte si vlastní tekuté mýdlo na mytí podlah, nábytku, nádobí i domácích mazlíčků

Smícháme ½ hrnku kastilského mýdla a 1 ½ litru teplé vody a necháme přes noc rozmočit. Ráno rozmixujeme ponorným mixérem a přilijeme do dávkovače s pumpičkou.

My jsme tento recept vyzkoušeli s marseillským mýdlem a jásáme! Tento přípravek odstraní z nádobí i mastnotu nebo zaschlé zbytky. Největší radost ale máme z toho, že se v naší domácnosti nekumulují toxické výpary. Naše zdraví nám děkuje!

---

Tip redakce: Bea Johnson na podzim zavítá do Prahy! Přestřihne pásku při otevíračce nové prodejny Bez obalu, která nyní sídlí v Bělehradské ulici. Píšeme si!

---

Autorka článku: Andrea Vránová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články