GALERIE: Tak trochu jiná samoobsluha. V prodejně Bezobalu stočíte potraviny i drogerii do vlastních nádob

Zakoupíte tu i kosmetiku, jako například přírodní mýdla či balzámy na rty.
Zdroj: Andrea Vránová
V úterý 19. září mohli kolemjdoucí v ulici Pod Kaštany potkat tyto zvláštní tvory. Maskoti v kostýmech z obalů lákali do nově otevřené bezobalové prodejny Bezobalu.Návštěvníky čekala ochutnávka od dodavatelů potravin. Mohli si zároveň vyzkoušet nabízenou kosmetiku a zeptat se zakladatelů neziskovky na cokoliv, co jim nedalo spát.Systém samoobsluhy v bezobalové prodejně je jednoduchý. Po vstupu zvážíte své nádoby...... nasypete si libovolné luštěniny...+ 7 fotek+ 8 fotek

Ještě než rozečtete tento článek, máme pro vás malý úkol – jděte se podívat do svého odpadkového koše. Co v něm vidíte? Hádáme, že alespoň polovinu odpadu tvoří obaly. A ačkoliv jsme naučeni, že i plasty se dají zrecyklovat, u celých 80 % se to nedělá, a tak se někde hromadí – v lese, na pláži, v moři. Tak rychle, že v roce 2050 bude v oceánech víc plastu než ryb. Oklepali jste se při představě, že během dovolené plavete mezi odpadky? Pak jděte dneska nakoupit do Bezobalu. A zítra zase. A zase.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 20. 09. 2017 14:52

Mouky, obiloviny, luštěniny, oříšky, ovoce, zeleninu, koření, těstoviny, kávu, čaj. Ba dokonce drogerii či kosmetiku zakoupíte v nově otevřeném obchodu Bezobalu u metra Hradčanská, ehm, bez obalu.

Systém je jednoduchý – doma si sepíšete na papír, co potřebujete koupit. Vybavíte se příslušnými sklenicemi, sáčky a krabičkami (pořídíte je ale i v obchodě). Po vstupu do prodejny zvážíte své nádoby a nalepíte na ně štítek s informací o hmotnosti.

Andrea Vránová

Pak už jen zbývá nádoby naplnit pomocí zásobníků či lopatiček a přinést je k pokladně. Prodejci váš nákup zváží a pomocí skeneru odečtou hmotnost nádoby. Voilá. Právě jste dokončili svůj první bezobalový, ekologicky férový nákup.

Bezobalová samoobsluha

Obchůdek v ulici Pod Kaštany je už druhou prodejnou neziskové organizace Bezobalu. Svůj pilotní projekt spustila v roce 2014 otevřením testovacího krámku v Bělehradské ulici. Ten měl plnit funkci jakési sondy, zdali je o bezobalové potraviny zájem. Společnost tak měla čas vyladit nedostatky spojené s logistikou zboží, chodem podniku i způsobem, jakým bezobalovou osvětu šířit.

Tu ale rozhodně ztěžovalo umístnění obchodu i systém nakupování. Vyrazit na nákup s nádobami a látkovými pytlíčky mohlo být pro spoustu lidí „divné“. Nebo úsměvné, neboť si vzpomněli na socialistický obchod.

A jako by nestačilo překonání ostychu a ustání komentářů blízkých, musel zákazník zazvonit a dostat se do prodejny přes vnitroblok. V něm byl navíc plně odkázán na obsluhu.

Andrea Vránová

Nový obchod na Praze 6 spoustu věcí usnadňuje. Především je samoobslužný. Nasypat si tu můžete do své nádoby sóju i chia semínka podle svého tempa. Nově tu ale pořídíte i stáčenou drogerii, od pracího prostředku po octový čistič. Nebo kosmetiku, včetně přírodních mýdel, mýdlových šamponů či balzámů na rty. Pokud tu přece jen koupíte něco v obalu, můžete ho vrátit.

Podle ředitele neziskovky Petra Hanzela navíc ušetříte, protože neplatíte za obal, logistiku a marketing. I přesto mohou některé ceny překvapit. Vyvažuje je však bio kvalita.

Simsalabim – a odpadky zmizí!

Nový obchod, na nějž společnost vybrala skoro 1,2 milionů korun přes crowdfundingovou kampaň na Hihitu, má zároveň sloužit jako školicí centrum. „V něm budeme předávat znalosti dalším zájemcům, kteří by si takový obchod chtěli otevřít v regionech,“ uvedl Petr Hanzel. Těch se podle něj doposud přihlásilo na 200.

Andrea Vránová

Bezobalu není jedinou prodejnou „nahých“ potravin – podobnou najdete už v Olomouci a ve Zlíně. „A v nejbližší době přibudou další v Jihlavě, Opavě a dalších městech,“ dodal Hanzel.

Během včerejší slavnostní otevíračky praskal nový bezobalový krámek ve švech. A ačkoliv je maličký, naplnit i takový prostor zájemci o bezobalový životní styl lze považovat za úspěch.

Jak totiž prohlásil Petr Hanzel během série přednášek Bezobalu o Zero Waste, není snadné, aby se nás, Čechy, problém odpadu dotkl. „Odpad pro nás přestává existovat v momentě, kdy vyneseme odpadky do popelnice a tu popeláři vysypou,“ uvedl a dodal, že druhým extrémem jsou země, do nichž se odpad sváží. Ačkoliv tamní obyvatelé doslova žijí v hromadách odpadků a mají je na očích dennodenně, zvykli si.

Zdali se to „Bezobalovým lidem“ podaří zlomit, zjistíme až za pár let. Teprve s odstupem času se ukáže, jak moc to s naší planetou myslíme vážně.

Podívejte se na fotografie ze slavnostního otevření bezobalové prodejny:

Autorka článku: Andrea Vránová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články