Jak odstranit vodní kámen ze skla: Vyčistit sprchový kout pomohou i tyhle obyčejné suroviny

Jak odstranit vodní kámen ze skla: Vyčistit sprchový kout pomohou i tyhle obyčejné suroviny
Zdroj: Pixabay.com

Skvrny od vodního kamene nejsou nic krásného a kromě toho mohou být i zdrojem výskytu různých bakterií. Jak zbavit skleněné plochy zaschlých kapek vody a jejich usazenin? Pomohou domácí suroviny.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 10. 02. 2021 13:30

Zaschlé kapky vody na skle sprchového koutu jsou nevzhledné. Poradíme, jak se jich zbavit za využití účinných domácích čisticích prostředků.

Odstranění vodního kamene pomocí sody

Ze lžičky sody připravíme kašičku, naneseme na místo s vodním kamenem a necháme působit. Po pár minutách otřeme vodou s pár kapkami octa.

Odstranění vodního kamene pomocí citronové šťávy

Citronová šťáva je další z možností, jak využít suroviny, které máte běžně doma. Pro správnou aplikaci můžete šťávu nalít do nádoby s rozprašovačem. Tak můžete dobře nastříkat šťávu tam, kam potřebujete. Lidové rady doporučují citron zkombinovat se sodou. Prášek nasypete na řeznou plochu a otíráte jí příslušná místa. Necháte pár minut působit, nakonec smyjete.

Odstranění vodního kamene pomocí octa

Podobně se dá využít i ocet. I ten můžete stříknout pomocí nádoby s rozprašovačem a nechat pár minut působit (alespoň čtvrt hodiny). Když budete potřebovat ošetřit silněji zasažená místa, nanášejte mírně zahřátý ocet. Ať už použijete šťávu, nebo ocet, nezapomeňte plochu po skončení působení omýt teplou vodou a dobře otřít do sucha. K tomu se skvěle hodí bavlněný hadr nebo hadřík z mikrovlákna.

Na co si dát pozor

Pokud budete používat průmyslové přípravky, je důležité z návodu vyčíst, jestli jsou vhodné pro akrylátovou vaničku a také jestli nepoškodí silikonové těsnění. U domácích prostředků je to trochu snazší.

Sprchový kout je místem, kde se při špatné péči mohou vyskytovat plísně. Spolu s vodním kamenem to není dobrá kombinace. Aby sprchový kout zůstal krásný, je vhodné nejen dobře vyvětrat, ale také jeho stěny setřít gumovou stěrkou nebo mikrovlákenným hadříkem. O hadřík se pak dobře postarejte a alespoň jednou týdně ho vyperte. Pozor dávejte na pochromované povrchy, které by kyseliny mohly poškodit.

Preventivní opatření

Skleněné plochy také můžete ochránit, pokud sklo natřete speciálním přípravkem, který slouží k odpuzování vody. Kapky nezůstanou na stěnách viset a stečou dolů. Pak je možno tyto zbytky jednoduše otřít ručníkem. Pokud máte tvrdou vodu, bude se vodní kámen tvořit snáz. Jestliže chcete tento problém omezit, stojí za to zvážit nákup změkčovače vody.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články