Speciál: Průvodce kvalitouSpeciál: Hubněte s námiTestování

Hraběnčiny řezy: Oblíbený recept, jak ho dělali i v pořadu Prostřeno

Hraběnčiny řezy: Oblíbený recept, jak ho dělali i v pořadu Prostřeno
Zdroj: Pixabay
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Hraběnčiny řezy patří mezi populární české dezerty. Protože vždy slaví úspěch, dostaly se párkrát i do oblíbeného pořadu o vaření Prostřeno. Recept na ně je jednoduchý a výsledek opravdu stojí za to!

Lucie Cermanová 19. března 2021

Už v kuchařkách ze začátku 20. století se objevovaly podobné recepty, ale žádný s tímto názvem. Ať už se hraběnčiny řezy vzaly odkudkoliv, jsou neodolatelné. Tuhle klasiku s jablky, bílkovým sněhem a slabou vrstvičkou těsta navíc zvládne opravdu každý.

Koláč orgasmus jako z Prostřena: Připravte si úžasný dezert, který probouzí vášně
Mohlo by Vás zajímat:

Koláč orgasmus jako z Prostřena: Připravte si úžasný dezert, který probouzí vášně

Tipy na přípravu hraběnčiných řezů

Někdo tvoří jablkovou vrstvu z plátků jablek, jinde slaví úspěch vrstva jablek nastrouhaných na velké slzy. Většinou se jablková vrstva připravuje jen z uvedeného ovoce, vanilkového cukru a skořice. Podle některých variant ale do ní můžete přidat opláchnuté hrozinky a vlašské ořechy nakrájené na menší kousky.

Recept lze ještě povýšit tím, že se při jeho servírování přidá navrch porce šlehačky. Když ji připravíte z láhve, bude dezert velmi dekorativní a o chválu určitě nebude nouze. Skutečně skvělý je především v den upečení (jedinečný je mírně vlahý), kdy je krásně křupavý. V dalších dnech poněkud zvlhne, což může gastronomický zážitek degradovat.

Přečtěte si, jak se tento skvělý jablečný zákusek připravoval v jednom z dílů pořadu Prostřeno.

Strouhaný koláč, jak ho miluje Jiřina Bohdalová. Díky jedné vláčné ingredienci je skutečně lahodný
Mohlo by Vás zajímat:

Strouhaný koláč, jak ho miluje Jiřina Bohdalová. Díky jedné vláčné ingredienci je skutečně lahodný

Hraběnčiny řezy

Budeme potřebovat: 450 g polohrubé mouky, 270 g cukru krupice, 250 g másla, 5 vajec, vanilkový cukr, 1 kg jablek, skořici, kypřicí prášek do pečiva, špetku soli.

Příprava: Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Žloutky vymícháme se 120 g cukru do pěny a přidáme mírně povolené máslo. Následně k tomu přisypeme sypkou směs a vypracujeme v pružné těsto. Rozdělíme na větší (zhruba dvě třetiny) a menší část (třetina). Menší díl těsta vložíme do mrazáku. Zbylé těsto narovnáme na plech vyložený pečicím papírem. Na něj nastrouháme jablka, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí.

V míse ušleháme tuhý sníh z bílků, přidáme zbývající část cukru a došleháme. Sněhovou vrstvu naneseme na jablka. Z mrazáku vyndáme těsto a nastrouháme ho na sníh.

Pečení: Připravený koláč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme zhruba půl hodiny. Když začne těsto růžovět, je hotové.

Jak na báječný kynutý ovocný koláč? Poradíme vám postup jako od profesionála
Mohlo by Vás zajímat:

Jak na báječný kynutý ovocný koláč? Poradíme vám postup jako od profesionála

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články