Strouhaný koláč, jak ho miluje Jiřina Bohdalová. Díky jedné vláčné ingredienci je skutečně lahodný

Strouhaný koláč, jak ho miluje Jiřina Bohdalová. Díky jedné vláčné ingredienci je skutečně lahodný
Zdroj: Showpix.cz/Pixabay.com/koláž Lifee.cz

Strouhané koláče patří mezi populární dezerty. Jejich největší devízou není jen rychlá příprava, ale také skvělá chuť. Strouhaný koláč si zamilovala i oblíbená herečka Jiřina Bohdalová.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 01. 03. 2021 10:00

Strouhaný koláč je osvědčenou klasikou, kterou možná dělá i vaše babička. Má několik variant a každá z nich je něčím výjimečná. Poradíme, jak ho připravit, a podíváme se i na ten, který peče populární komička.

Varianty strouhaného koláče

Základní recept na strouhaný koláč doporučuje užít při přípravě náplně pudinkový prášek. Ten se ovšem dá vyměnit za načechraný sníh z vaječných bílků (zhruba 4-5 na plech). Sníh se k tvarohové směsi přidává velmi opatrně, spíše takovým převracením. Varianta se sněhem se peče déle, zpravidla 30-40 minut.

Další verzí je dvoubarevný koláč. V tomto případě budete potřebovat polovinu množství kakaa a než ho přidáte, těsto rozdělíte na dvě části. Kakao se pak dává jen do jedné.

Pokud nemáte v oblibě hromadu bílé mouky, cukru a másla, můžete vyzkoušet fit variantu strouhaného koláče, kdy tyto ingredience nahradíte zdravějšími, například ovesnými vločkami, kokosovým cukrem a kokosovým olejem.

Jak připravit těsto na strouhaný koláč

Těsto na strouhaný koláč je potřeba nechat v lednici dobře vychladnout, aby s ním šlo manipulovat, tedy přesněji řečeno, aby šlo strouhat. Kdyby nebylo pořádně ztuhlé, nedopadlo by to úplně podle vašich představ.

Strouhaný koláč podle Jiřiny Bohdalové

Jiřina Bohdalová je nejen skvělá herečka a moderátorka, ale proslula i láskou k vaření a pečení. Mimořádně populární je její strouhaný koláč, který chutná tvarohem a voní po kakau.

Budeme potřebovat: 400 g hladké mouky, 250 g cukru krupice, 250 g másla, 30 g kakaa, 1 žloutek, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce mléka. Na náplň: 750 g tvarohu, 3 žloutky, 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku, 200 g cukru krupice, 250 ml mléka, hrst rozinek. Máslo a mouka na vymazání a vysypání plechu.

Příprava: Smícháme cukr s moukou, práškem do pečiva a kakaem. Přidáme žloutky, povolené máslo, mléko a vypracujeme těsto. Mělo by mít hladkou a nelepivou konzistenci. Vytvoříme dvě koule, vložíme do mikrotenového sáčku a necháme alespoň půl hodiny (lepší je hodina) odpočívat v lednici.

Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem a připravíme si náplň. Tvaroh vymícháme s cukrem, žloutky, mlékem a lžící pudinkového prášku do krému. Vmícháme hrozinky. Vezmeme vychladlé těsto a nastrouháme ho na plech do rovnoměrné vrstvy. Na ni rozetřeme tvarohovou náplň a znovu nastrouháme druhé kakaové těsto.

Pečení: Pekáč s koláčem vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20-30 minut. Nakonec koláč necháme vychladnout, nakrájíme ho a podáváme.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články