Nadýchaná mramorová bábovka: Kouzlo spočívá ve vzduchu a rumu

Nadýchaná mramorová bábovka: Kouzlo spočívá ve vzduchu a rumu
Zdroj: Pixabay.com

Bábovka patří mezi klasiku české kuchyně. Možná zůstává trochu v pozadí oproti různým cheesecakům a dalším moderním variantám moučníků. Nechte se ale znovu zlákat nádhernou vůní tohoto nadýchaného zákusku, třeba právě v mramorové podobě.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 10. 01. 2021 10:00

Bábovka je moučník s velmi dlouhou tradicí. Podle Wikipedie sahají zmínky o tomto zákusku přinejmenším do 16. století.

Tipy a triky

Zhruba hodinu před přípravou pečení je ideální vytáhnout všechny suroviny z chladu do kuchyně, aby měly stejnou teplotu a při vaření nedělaly neplechu. Už ve starých kuchařkách se dozvíte, že máslo s cukrem krupice je potřeba důkladně třít, aby se do něj dostal vzduch.

Dnes se dá příprava urychlit díky mixéru, kde se využívá nástavec na tření. Ručně tahle činnost představuje po pár minutách solidní posilovací výkon. I v mixéru by mělo tření probíhat zhruba deset minut. Výsledkem je pak světlá nadýchaná pěna.

Pohrát si je také potřeba s přípravou sněhu. Bílky se šlehají, ale neměly by se přešlehat. Lépe se výsledná konzistence podaří, když k bílkům při šlehání přidáte trochu cukru. Výsledný sníh je pevný a těsto provzdušní.

Pokud chcete základ ozvláštnit, můžete do bílé části těsta přidat hrst namletých nebo posekaných ořechů a do tmavé hrstičku hrozinek. Skvělé je kakao holandského typu.

Jestliže vše důkladně provzdušníte, neměl by být potřeba kypřicí prášek.

Mramorová bábovka

Budeme potřebovat: 180 g másla, 230 g cukru krupice, 3 vejce, 125 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 40 ml rumu, 40 g kakaa, (půl sáčku kypřicího prášku), špetku soli, máslo a hrubou mouku na vymazání formy, případně moučkový cukr na ozdobení.

Vezmeme si formu na bábovku a dobře ji vymažeme máslem a vysypeme moukou. Máslo důkladně utřeme s většinou cukru do světlé pěny. Oddělíme žloutky od bílků a postupně k utřené směsi přidáváme jeden žloutek po druhém a mezitím vždy směs dobře zašleháme. Z bílků a zbytku cukru připravíme pevný sníh. Nejdříve ušleháme sníh, pak přidáme postupně cukr.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Teď přijde moment, kdy budeme střídat prosátou mouku se špetkou soli a kypřicím práškem s mlékem, vše vždy dobře vmícháme. Přidáme rum a nakonec opatrně vmícháme sníh. Zhruba třetinu těsta dáme do vedlejší misky a promícháme s kakaem.

Vezmeme formu, do které lijeme světlé těsto a střídáme ho s kakaovým a znovu světlým. Když přitom hýbeme formou, vytvoří se varhánky (také můžete použít špejli, se kterou na pár místech v těstě hýbnete). Pak dáme těsto do teplé trouby a pečeme zhruba 45–50 minut. Nakonec bude mít nazlátlou barvu.

Upečení zkontrolujeme píchnutím špejle doprostřed těsta. Když na ní neulpí těsto, tak bábovku vyndáme z trouby. Necháme zhruba pět minut vychladnout a opatrně vyklopíme na talíř. Teplou bábovku pocukrujeme a necháme vychladnout.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články