Jak na báječný kynutý ovocný koláč? Poradíme vám postup jako od profesionála

Jak na báječný kynutý ovocný koláč? Poradíme vám postup jako od profesionála
Zdroj: Pixabay.com

Kynutý ovocný koláč je vděčný pokrm. Nejenže skvěle chutná, ale díky ovoci, které máte celoročně v mrazáku, si ho můžete připravit třeba i uprostřed zimy. Poradíme vám, po kterém ovoci sáhnout a jak správně vymazlit těsto, aby se vám dělaly boule za ušima.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 21. 02. 2021 10:00

Koláč je vždy skvělou volbou na neděli. I když výborně chutná třeba s makovou, ořechovou nebo tvarohovou náplní, nemusíte se v zimě vzdát ani náplně ovocné.

Tipy na kynutý ovocný koláč v zimě

Při výběru ovoce je třeba sáhnout po tom, které se příliš nerozbředne. Dobře poslouží například rybíz, švestky nebo borůvky. Vše nejprve nechte při pokojové teplotě rozmrazit a okapat. Následně ovoce opatrně obalte v cukru, aby se neponičilo.

Kynutý ovocný koláč

Na plech 30 x 40 cm budeme potřebovat: na těsto: 500 g polohrubé mouky, 250 ml plnotučného mléka, 21 g čerstvého droždí, velké vejce, 60 g cukru krupice, lžíci slunečnicového oleje, špetku soli, na drobenku: 230 g hrubé mouky, 125 g másla, 125 g cukru krupice, na náplň: 1 kg ovoce (přepůlené vypeckované švestky, rybíz, borůvky aj.), 100 g cukru krupice, případně mletou skořici.

Příprava: Ze špetky cukru, vlažného mléka a rozdrobeného droždí připravíme kvásek a necháme ho vzejít při teplotě mezi 25 a 35 °C. To bude trvat tak 10–15 minut. Pak do velké mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme zbytek cukru, špetku soli, slunečnicový olej, vejce a postupně přiléváme vzešlý kvásek. Vypracujeme vláčné těsto.

Až se začne oddělovat od stěn mísy, vytvoříme kouli a dáme ho zpět do mísy. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout při pokojové teplotě. Těsto by mělo mít nakonec dvojnásobný objem. Trvá to většinou hodinu až hodinu a půl.

V malé misce připravíme drobenku tím, že smícháme hrubou mouku, cukr krupici, špetku soli, přidáme povolené máslo a prsty dobře promneme.

Pečení: Troubu předehřejeme na 180 °C. Nakynuté těsto dáme na pomoučněný vál a opatrně rozválíme na tvar plechu a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto rozložíme ovoce (půlky švestek řeznou plochou nahoru), posypeme cukrem (ke švestkám můžeme přidat i trochu skořice) a navrch dáme drobenku. Strčíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba půl hodiny dozlatova.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články