Hrníčkové koblihy: Jsou skvělé díky několika surovinám, navíc bez zbytečného vážení

Hrníčkové koblihy: Jsou skvělé díky několika surovinám, navíc bez zbytečného vážení
Zdroj: Pixabay.com

Koblihy jsou naší tradiční laskominou. Mají řadu podob a jsou pracnější. Ale my si tu práci trochu zjednodušíme a připravíme si je bez vážení. Odměnou za piplavou práci nám bude voňavá dobrota.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 08. 02. 2021 10:00

Koblihy rozhodně nejsou dietní. Proč si ale tenhle smažený zákusek nepřipravit. Právě by podle tradic mělo probíhat masopustní veselí, tak si ho oslavme doma.

Tipy pro skvělé koblihy

Ideální moukou je hladká, v případě nouze můžete sáhnout po polohrubé. Náplň se do koblih může dávat při vykrajování těsta, druhou možností je zavařeninu dát až po usmažení. V tom případě se vykrajují silnější kolečka (průměr koleček zhruba šest cm) a zavařenina se vstříkne po usmažení a vychladnutí pomocí příborového nože nebo nástavce na plnění na zdobicím sáčku.

Jestliže chcete, aby kobliha měla v polovině bílý pruh, musí v oleji plavat. Ideální na jídlo jsou koblížky ještě v den usmažení. Na smažení se dá používat sádlo, přepuštěné máslo, ale nejjednodušší je olej.

Hrníčkové koblihy

Budeme potřebovat: 3 hrnky polohrubé mouky, ½ kostky droždí, ½ hrnku mléka, 2 lžíce cukru, 2 žloutky, 2 lžíce rozpuštěného másla, 1 lžíci rumu, 1 špetku soli, zavařeninu, olej na smažení, cukr moučku na posyp.

Příprava kvásku

Před přípravou těsta je potřeba nechat všechny suroviny zhruba půl hodiny při pokojové teplotě. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a nasypeme trochu cukru. Navrch jemně poprášíme moukou. Zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Kynutí těsta

V míse smícháme kvásek s moukou, žloutky, zbytkem cukru, rozpuštěným máslem, rumem a špetkou soli. Vypracujeme hladké těsto, které opět zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme nakynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Příprava koblih

Připravíme si vál a pomoučíme ho. Dáme na něj nakynuté těsto a vyválíme ho na tloušťku jednoho centimetru. Vezmeme si skleničku a vytlačujeme s její pomocí kolečka. Do jejich středu vždy dáme lžíci tuhé zavařeniny, přikryjeme druhou polovinou kolečka a v krajích jemně přimáčkneme. Skleničkou případně těsto dovykrojíme.

Smažení koblih

Chvíli počkáme, až koblížky trochu nakynou. Pak si vezmeme vyšší hrnec, kam nalijeme vysokou vrstvu oleje. Koblížky by v ní totiž měly mít možnost plavat. Smažíme je z obou stran dozlatova. Vyndáme, necháme vychladnout a podáváme posypané moučkovým cukrem.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články