Jak na karbanátky: Vyzkoušejte tyhle netradiční varianty

Jak na karbanátky: Vyzkoušejte tyhle netradiční varianty
Zdroj: Pixabay.com

Karbanátky patří mezi klasiku české kuchyně. Kromě obvyklých malých bochánků z mletého masa můžete vyzkoušet i méně tradiční varianty. Máme tipy na jejich přípravu i obměny.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 22. 01. 2021 10:00

Karbanátky mohou mít řadu podob. Hrajte si a zkoumejte nové možnosti chutí.

Tipy a triky na karbanátky

Na masové karbanátky se výborně hodí zkombinovat kvalitní vepřové a hovězí maso, budou pak hezky šťavnaté. Zvolit můžete hovězí krk, tučnější hovězí přední, případně vysokého roštěnce, z vepřového vyberte třeba plecko. Tuk dodává aroma. Vyhýbat se nemusíte ani bílému masu – ať už kuřecímu, nebo sáhněte po krůtím.

Karbanátky budou šťavnaté, když je doplníte o den starý rohlík, pokrájený na kousky a zalitý mlékem. Jinou možností je pokrájená slanina.

Karbanátky zajímavě chutnají, když je doplníte o sýr (eidam, parmazán).

Místo obvyklého masa se nebojte využít sezónní zeleninu. Poměr masa a zeleniny můžete zvolit 1:1. Dá se použít kadeřávek, kapusta, cuketa. V sezóně karbanátky výborně chutnají s různými druhy čerstvých hub (které musíte předem povařit). Pak už je jen doplníte o vejce, strouhanku, cibuli a koření. Nakombinovat karbanátek můžete i ze zeleniny a hub.

Pokud nechcete karbanátky smažit, můžete si je připravit i na grilu.

Co si připravit ke karbanátkům jako přílohu? Skvělá je bramborová kaše, doplněná o sterilovanou okurku a třeba hořčici. Můžete sáhnout i po některém ze zeleninových salátů.

Karbanátky

Budeme potřebovat: 500 g mletého masa, 1 střední cibuli, 3 stroužky česneku, 1 vejce, 1–2 lžíce strouhanky, rohlík, mléko na zalití rohlíku, vrchovatou lžičku majoránky, lžičku mletého kmínu, velkou špetku mletého pepře, petrželku/pažitku, sůl, olej na smažení.

Pokrájíme rohlík na plátky a zalijeme mlékem. Připravíme si cibuli. Oloupeme a nakrájíme najemno. Rozpálíme na pánvičce tuk a necháme cibulku zezlátnout. Když byste do karbanátků dali syrovou cibuli, získaly by jinou chuť. Hotovou ji dáme do misky, k mletému masu přidáme nasáklou housku, vejce, koření, včetně prolisovaného česneku a petrželky.

Osolíme a dobře promícháme. Z výsledné směsi tvarujeme bochánky o velikosti dlaně, které obalíme ve strouhance. Rozpálíme pánvičku s tukem a smažíme karbanátky dozlatova po obou stranách.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články